Élet-Stílus

Történelmi tettre készülnek a spanyolok

Vicente Del Bosque történelmet szeretne írni csapatával. A portugálok legyőzésével kedd este vb-negyeddöntőbe jutó spanyol válogatott szövetségi kapitánya az első komoly lépést már megtette.

“Jól éreztük magunkat a mérkőzés folyamán, mindenre odafigyeltünk a védekezésben is” – kezdte értékelését a fokvárosi 1-0-s sikert követően. „Ha a továbbiakban is így játszunk, nehéz lesz minket legyőzni. Ezzel együtt óvatosnak kell lennünk, mert a helyzet egyik napról a másikra alapvetően változhat. A mérkőzés során éreztük, hogy jól futballozunk, megdolgozunk a sikerért. Meglátjuk lesz-e szerencsénk, de akár történelmet is írhatunk” – utalt indirekten a végső diadalról szövögetett álmaikra.

Portugál kollégája, Carlos Queiroz szerint a spanyolok többet birtokolták, jól járatták a labdát, ennek az eredménye volt, hogy végül is felülkerekedtek rajtuk.
“Sajnos mi kihagytuk a helyzeteinket, pedig ebben a tekintetben kiegyenlített volt a mérkőzés. Akadt néhány bírói ítélet is, amely nem kedvezett nekünk, emiatt is történt, hogy nem igazán tudtuk kibontakoztatni támadójátékunkat. A spanyolok ugyanakkor nagyobb területet birtokoltak, és uralták a játékot. Megpróbáltunk nyerni, jól védekeztünk, ezért dicséret illeti a játékosokat.”

Szakvezetőjével, és részben a portugál edzővel is egyetértett Xavi, a spanyol maestro úgy vélte, a vb-n eddig a portugálok ellen mutatta a legtöbbet a csapat. Az Európa-bajnok az első félidőben ugyan nem tudott a „szomszédok” fölé kerekedni, a szünet után viszont David Villa lesgyanús találata után magabiztosan őrizte előnyét, s összességében megérdemelten nyert.

A spanyol szurkolók már a meccs előtt üzentek (MTI/EPA)

A spanyol szurkolók már a meccs előtt üzentek (MTI/EPA)

Xavi szerint a csapatnak elsősorban a védekezése javult, a barcelonai szerint csapattársai nagy tettet hajtottak végre azzal, hogy távol tartották a kaputól Cristiano Ronaldót.

„Intelligens futballt játszottunk. Védelemben kifejezetten jók voltunk, s a második félidőben már az összjátékunk is a lehető legjobb volt; a tornán talán ez a félidőnk sikerült a legjobban” – értékelt Xavi. „Az volt a lényeg, hogy mi szerezzük az első gólt. A portugálok játéka ugyanis a védekezésükre alapszik, s azzal, hogy vesztésre álltak, több lehetőségünk is adódott ellentámadásból, ugyanakkor egyszer Simao is közel állt a gólhoz. Eduardo remek kapus, ne felejtsük, Villa góljánál is védte az első kísérletet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik