Élet-Stílus

Videóbíró – kell vagy nem?

Tenni kell a játékvezetői hibák ellen! – ezt harsogja a felháborodott futballvilág vasárnap este óta. Évek óta napirenden a kérdés: szükséges-e technikai segítség a bírói döntések pontosabbá tételében? A vasárnapi meccseken történt súlyos játékvezetői tévedések még sürgetőbben követelik a változásokat, ám a vélemények éles ütközése akadályozza a döntést. Elképzelhető, hogy a végső megoldást egy magyar találmány hozza el majd a focinak?

Márciusban született meg a FIFA végső határozata az idei vb-vel kapcsolatban: nem vezetnek be technikai újításokat a bírók tevékenységének kiegészítésére a világbajnokság időtartama alatt sem. Pedig volt két lehetőség, amit korábban hosszasan fontolgattak: az egyik a labdába épített chip, ami minden alkalommal jelzi a gólt, de mivel a szerkezet többször tévedett, elvetették. A másik megoldás a teniszben és krikettben is használatos kamerás rendszer, a „sólyomszem” lett volna, de ezt sem tartották biztonságosnak, így a bírók technikai segítség nélkül maradtak a vb idejére is. Hogy a játékvezetők magára hagyása jó ötlet volt-e, az a tegnapi nap után százszorosan megkérdőjeleződött.

Az uruguayi Jorge Larrionda hibás döntését az Anglia-Németország meccsen még a németek is elismerték, pedig a tévedés nekik kedvezett. Roberto Rosetti olasz bíró helytelen ítélete az Argentína-Mexikó nyolcaddöntőn pedig olyan heves indulatokat váltott ki, hogy a játékosok majdnem egymásnak estek a pályán. Ráadásul ezek olyan helyzetek voltak, melyeket „szabad szemmel” is látni lehetett, így egyértelmű vélemény, hogy a játékvezetők hibáztak. Döntéseik okai nem ismertek, de az tény, hogy a meccsek egyre pörgősebben zajlanak, a pálya nagyon nagy, a játékosok pedig gyakran takarják egymást a bírók elől. Ezek a tényezők, amik miatt a tévedések nem is olyan ritkák és meglepőek.

A videóbíró bevezetését már egyre többen sürgetik, de használatát sem az UEFA sem a FIFA nem támogatja. A sokat támadott FIFA elnök, Sepp Blatter ellenáll a szerkezet bevezetését követelő nyomásnak, szerinte a futball emberi játék, amelybe a tévedések is beletartoznak. „Hibátlan rendszer nem létezik.”- a maga részéről így zárta rövidre a vitát Jerome Valcke FIFA főtitkár. Ennek a mondatnak az igazságtartalma vitathatatlan, de az is, hogy a tévedések számának csökkentése jogos kívánalom, és a tiszta játékhoz elengedhetetlen is. Az UEFA vezetője, Michel Platini hajlana a változtatásra, de ő sem a technikai segítséget favorizálja, hanem inkább több játékvezetőt helyezne el a pályákon. Az Európa Ligában már kísérleteztek azzal, hogy az alapvonalakon is elhelyeztek még egy-egy bírót, de látványos javulás állítólag így sem következett be.

Komoly ellenérv a videóbíróval szemben, hogy minden felmerülő vitás kérdés során meg kellene állítani a játékot, ami így előbb-utóbb élvezhetetlenné válna, és egysége végérvényesen megtörne. Ez valóban ellehetetlenítené a futballt, legalábbis a játék részét mindenképpen, viszont ha sorozatosan súlyos igazságtalan tévedések történnek a meccsek során, az is megtöri mind a játékosok, mind a focirajongók lelkesedését.

Magyar oldalról is született egy ötlet a helyzet javítására: kifejezetten a leshelyzetek „leleplezésére” szolgál Maruzsi László tanulmánya, illetve arra, hogy jelezze, áthaladt-e a labda a gól-, vagy az alapvonalon. A szerkezet a partjelzők zászlójába építve a meccs megállítása nélkül(!) jelezné a helyzeteket. A találmány bemutatása már eljutott a futballszabályokkal foglalkozó testületig (IFAB), már csak a véleményük, illetve az esetleges jóváhagyásuk hiányzik.

A korábbi lehetőségeket végignézve a magyar rendszer tűnik a legkevésbé problémásnak, hiszen az világos, hogy olyan megoldást kell találni, ami nem darabolja fel végleg a játékot, mint ahogy ez a videóbíró használatával történne. Sepp Blatter álláspontja, amely kizárná a technikát a meccsekről, viszont erősen megkérdőjelezhető. Ráadásul mind a játékosok, mind a korábbi profik támogatják a technika bevezetését az igazságosság érdekében. Természetesebb maradna persze a futball, ha csak emberi tényezők szerepelnének a játékban, de ez csak bizonyos szintig működőképes. Az idei vb-n már több alkalommal történt játékvezetői tévedés, de ezek még mindig nem váltottak ki akkora felháborodást, mint a vasárnapi helyzetek, amelyek a bírókat kivéve mindenki számára egyértelműek voltak.
Egy biztos: a változás elkerülhetetlen, megoldás kell. Talán négy év múlva már egy magyar találmány segíti a játék tisztaságát, annak akadályozása nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik