Élet-Stílus

Vettel nyert, mögötte káosz

Sebastian Vettel simán nyerte az Európa Nagydíjat, a dobogóra Lewis Hamilton és Jenson Button állhatott még fel, de az eredmény cseppet sem végleges, a futam után a fél mezőny helyezése változhat. Mark Webber az elmúlt évek legdurvább balesetét úszta meg.

A valenciai Európa Nagydíjon kis túlzással szinte kizárólag Sebastian Vettelnek volt sima versenye, a német rajt-cél győzelmet aratott, míg mögötte incidensekkel bőven tarkított, rendkívül ideges futam zajlott.

A rajtot jól elkapta Vettel, Webber ellenben nagyon gyengén kezdett a poros oldalon, előbb Hamilton, majd az első kanyar után Alonso és Massa is megelőzte (a kör végére pedig a 9. helyre esett vissza). Hamilton ugyanott próbálkozott még Vettellel is, de a német keményen védekezett, a McLaren első szárnya meg is sérült egy kicsit.

A startot követő tülekedésben Michael Schumacher nyert sok pozíciót, a négy helyet lépett előre a 11. helyre, ezt azonban a későbbi érthetetlen boksztaktikával eldobta a csapat.

A kerékcseréket a Williamsek mögé beszorult Webber kezdte, az ausztrál a 8.körben ment ki, hogy a szuperlágyakat a tartósabb közepes keverékre cserélje, egy körrel később pedig óriási balesetet szenvedett, amikor hátulról belerohant a féktávnál lassító Heikki Kovalainen Lotusába. A Red Bull a levegőbe emelkedett, hátraszaltózott, majd nagy sebességgel a gumifalba csapódott. Mindkét autó összetört, de Webber saját lábán hagyta el a roncsot.

Azonnal beküldték a biztonsági autót, a mezőny túlnyomó része pedig ezt kihasználva kiment a bokszba. A sauberes Kaumi Kobajasi kinn maradt, a harmadik helyig kapaszkodott, míg Schumacher kétszer is kiment, szuperlágyra váltott, majd vissza a közepesre, a 21. lett.

Webber balesete: megúszta (MTI/EPA)

Webber balesete: megúszta (MTI/EPA)

A 15. körben következő újrarajtolás előtt Vettel ugyan csúnyán elfékezte magát, de megőrizte a vezetést. A pontszerző helyeken Vettel, Hamilton, Kobajasi, Button, Barrichello, Kubica, Buemi, Sutil, Alonso és Hülkenberg volt, azonban a versenybíróság később jelezte, hogy a vezető hármason kívül gyakorlatilag mindenkit vizsgálat alá vonták, amiért a safety car alatt túlléphették a megengedett sebességet.

A 25. körben Hamilton bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, amiért megelőzte a pályára lépő biztonsági autót, azonban annyi előnye volt Kobajasival szemben, hogy a második helyre vissza is tudott érkezni.

A 38. körben újra gondot okoztak a sereghajtók: a virgines Timo Glock és a HRT-s Bruno Senna a lekörözésre érkező Hamilton orra előtt párbajozott a 20. helyért, Glock hozzáért Senna első szárnyához, defektet kapott, súrolta a betonfalat, a mclarenes örülhetett, hogy megúszták baleset nélkül.

A pontszerző helyek végében is ideges volt a verseny, Sutil és Buemi hajszállal kerülte el, hogy ütközzenek előzés közben, a mögöttük érkező Alonsónak is nagyon kellett figyelnie, hogy ne keveredjen bajba.

Kobajasi a Sauberrel egészen az 53. körig tartotta a harmadik helyet, a kötelező cseréje után a 9. helyre tért vissza. A japán az utolsó előtti körben a friss gumikon meg is előzte a Buemivel próbálkozó Alonsót, majd a befutó előtt a svájcit is elkapta.

Vettel simán befutott az első helyen, mögötte Hamilton, Button, Barrichello, Kubica, Sutil és a már említett három pilóta, valamint a műszaki hiba miatt vége lőtt nem sokkal búcsúzó Hülkenberg pozícióját öröklő Pedro de la Rosa ért be a pontszerző helyeken, de a vizsgálatok és a lehetséges büntetések miatt a végeredmény még radikálisan átalakulhatnak.

forma 1-es európai nagydíj, valencia

Végeredmény (nem hivatalos):
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull)
2. Lewis Hamilton (angol, McLaren) +5.0
3. Jenson Button (angol, McLaren) +7.6
4. Rubens Barrichello (brazil, Williams) +20.6
5. Robert Kubica (lengyel, Renault) +22.1
6. Adrian Sutil (német, Force India) +25.1
7. Kamui Kobajasi (japán, BMW Sauber) +30.9
8. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) +31.2
9. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) +32.8
10. Pedro de la Rosa (spanyol, BMW Sauber) +42.4
11. Vitalij Petrov (orosz, Renault) +43.2
12. Nico Rosberg (német, Mercedes) +44.3
13. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India) +45.8
14. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +46.6
15. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) +48.2
16. Michael Schumacher (német, Mercedes) +48.8
17. Lucas di Grassi (brazil, Virgin) +1 kör
18. Timo Glock (német, Virgin) +2 kör
19. Karun Chandhok (indiai, Hispania) +2 kör
20. Bruno Senna (brazil, Hispania) +2 kör
21. Jarno Trulli (olasz, Lotus) +4 kör
– Nico Hülkenberg (német, Williams) – feladta a 49. körben
– Heikki Kovalainen (finn, Lotus) – fa. a 8. körben
– Mark Webber (ausztrál, Red Bull) – fa. a 8. körben

A vb állása (ideiglenes)
Pilóták:
1. Hamilton 127 pont, 2. Button 121, 3. Vettel 115, 4. Webber 103, 5. Alonso 96, 6. Kubica 83, 7. Rosberg 74, 8. Massa 67, 9. Schumacher 34, 10. Sutil 31, 11. Barrichello 19, 12. Liuzzi 12, 13. Buemi 9, 14. Kobajasi 7, 15. Petrov 6, 16. Alguersuari 3, 17. De la Rosa 1, 18. Hülkenberg 1
Konstruktőrök:
1. McLaren-Mercedes 248, 2. Red Bull 218, 3. Ferrari 163, 4. Mercedes 108, 5. Renault 89, 6. Force India 43, 7. Williams 20, 8. Toro Rosso 12, 9. BMW Sauber 8

Ajánlott videó

Olvasói sztorik