Élet-Stílus

Európa braziljai az igaziak ellen

A Brazília és Portugália mérkőzése feltehetőleg a csoport első helyéről dönt majd a G jelű kvartettben, míg „eggyel arrébb" három csapat is jó eséllyel pályázik a továbbjutásra.

Pénteken kerül sor a G csoport rangadójára, hovatovább a dél-afrikai világbajnokság teljes csoportkörének leginkább várt találkozójára: az „eredeti” brazilok Európa braziljaival csapnak össze Durbanban. A találkozó pikantériája, hogy a portugálokat erősítő Liédson, Deco és Pepe Brazíliában született. A két csapat eddig 18 alkalommal csapott össze, ebből 12-szer a brazilok győztek, egyetlen világbajnokságon vívott meccsükön azonban a portugálok nyerték 3-1-re az 1966-os vb csoportkörében. Legutóbb, két évvel ezelőtt egy barátságos mérkőzésen 6-2-re Brazília győzött.

„Akkor nagyon megvertek minket, ugyanakkor számunkra nem a visszavágás a lényeg, két nagyszerű együttes találkozik a vb-n, s mindkettő nyerni szeretne” – nyilatkozta Tiago, aki két góllal vette ki a részét Észak-Korea 7-0-ás legyőzéséből. A fölényes sikernek köszönhetően a portugáloknak már egy döntetlen is elég lehet a legjobb tizenhat közé kerüléshez, de egy esetleges győzelemmel az első helyen zárnának.

Bár Brazília az Elefántcsontpart ellen kiállított Kakára és Elanóra sem számíthat, nyugodtan várhatja a presztízsrangadót, miután hat pontjával már megváltotta helyét a nyolcadöntőben. Igaz, nem mindegy a helyezés sem, hiszen a G csoport továbbjutói közül vélhetően egyiknek meg kell mérkőznie a spanyolokkal. A számolgatással kapcsolatban Lúcio, a brazilok védője egyáltalán nem foglalkozik, véleménye szerint nem válogatnak az ellenfelek között, ami amúgy is nehéz is lenne, mert délután rendezik a saját mérkőzéseiket, míg a spanyolok csak este küzdenek meg a továbbjutásért.

„Nálunk a nemzeti tizenegyben szereplő futballistáknak kötelessége minden találkozón nyerni. A nép és az ország becsületéért játszunk, függetlenül attól, hogy éppen melyik csapat az aktuális ellenfelünk” – nyilatkozta az olasz Interrel idén triplázó középső védő.


Ronaldo vidáman készül a presztízsmeccsre (MTI/EPA)

Ronaldo vidáman készül a presztízsmeccsre (MTI/EPA)

A csoportból egyébként még elvileg Elefántcsontpart is továbbjuthat, de ehhez meglehetősen nagy különbséggel kell győznie Észak-Korea ellen, s közben reménykednie abban, hogy brazilok megverik Portugáliát. Az „elefántok” csak akkor „düböröghetnek” a folytatásban, ha ők maguk és a dél-amerikaiak együttesen legalább kilenc góllal nyernek.

„Ha nem esünk ki, az a labdarúgás történetének egyik legnagyobb csodája lesz. Csak Isten tudja, hogy képesek vagyunk-e a továbbjutás kivívására, de ha Portugália hét gólt tudott lőni, akkor mi miért ne tudnánk?” – mondta Arthur Boka, az afrikaiak védője.

Az aktuális ellenfél, Észak-Korea tét nélkül vívja az összecsapást, ugyanis már kiesett, de a nagy rivális dél-koreaiak továbbjutását követően valószínűleg nem szeretnének pont nélkül távozni Dél-Afrikából – azaz semmi esetre sem vehetőek félvállról.

Iniesta és a többi spanyol csak a győzelemre gondol (MTI/EPA)

Iniesta és a többi spanyol csak a győzelemre gondol (MTI/EPA)

A H jelű csoportban szükség lehet a számológépre is, egy körrel a vége előtt mindenesetre három csapat is jó eséllyel pályázik a továbblépésre, ugyanakkor még a nullapontos Honduras sem esett ki. A legkedvezőbb helyzetben a hibátlan Chile van, számára ugyanis a döntetlen is megfelelő eredmény a 16 közé jutáshoz, ugyanakkor a dél-amerikaiak két alapemberükre (az eltiltott Carlos Carmonára és Matias Fernandezre) sem számíthatnak legnehezebb ellenfelük, az esélyesek közé sorolt Spanyolország ellen.

Az Európa-bajnok első mérkőzésén nagy meglepetésre kikapott Svájctól, Hondurast azonban – a papírformának megfelelően legyőzte -, így esetleges győzelme mindenképpen nyolcaddöntős szereplést ér, ebben az esetben ugyanis jobb lesz a gólkülönbsége, mint Chilének. „Tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk. Magabiztosak vagyunk, mert semmi más dolgunk nincs, mint nyerni. Minden, ami eddig történt, az most már lényegtelen” – mondta Andrés Iniesta, a spanyolok játékosa.

A korábbiakkal ellentétben most a svájciak cipelik az esélyesség terhét (MTI/EPA)

A korábbiakkal ellentétben most a svájciak cipelik az esélyesség terhét (MTI/EPA)

Bár matematikailag Honduras is továbbléphet, a csoport másik találkozóján elsősorban Svájcnak van veszíteni valója. Az alpesi ország csapata abban az esetben juthat tovább, ha több pontot szerez Spanyolországnál, vagy saját és a spanyolok esetleges győzelme együttesen legalább háromgólos lesz. Ez azt jelenti, hogy Svájc kétgólos győzelme esetén mindenképpen 16 közé jut. „Tudjuk, hogy két góllal kell nyernünk, így csak ez lehet az elfogadható eredmény számunkra, mert nem akarjuk a másik meccs eredményét figyelni” – jelentette ki Ottmar Hitzfeld, a svájciak szövetségi kapitánya.

G csoport, 3. forduló:
Portugália-Brazília, 16:00
Durban, Durban Stadion, v.: Archundia (mexikói)
Várható kezdőcsapatok
Portugália: Eduardo – Miguel, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Coentrao – Mendes, Raul Meireles, Tiago – Cristiano Ronaldo, Simao, Hugo Almeida
Brazília: Júlio César – Maicon, Lúcio, Juan, Bastos – Felipe Melo, Gilberto Silva, Daniel Alves, Baptista – Robinho, Lúis Fabiano

Észak-Korea – Elefántcsontpart, 16:00
Nelspruit, Mbombela Stadion, v.: Undiano (spanyol)
Várható kezdőcsapatok
Észak-Korea: Ri Mjong Guk – Ri Kvang Cson, Nam Szong Csol, Pak Csol Dszin, Ri Dzun Il, Dzi Jun Nam – Mun In
Guk – An Jong Hak, Pak Nam Csol, Hong Jong Jo – Dszong Te Sze
Elefántcsontpart: Barry – Demel, K. Touré, Zokora, Tiene – Eboué, Tiote, Y. Touré, Dindane – S. Kalou, Drogba

A csoport állása:
1. Brazília 6 pont – már nyolcaddöntős
2. Portugália 4
3. Elefántcsontpart 1
4. Észak-Korea 0 – már kiesett

H csoport, 3. forduló:
Chile-Spanyolország, 20:30
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 20:30, v.: Marco Rodríguez (mexikói)
Várható kezdőcsapatok
Chile: Bravo – Isla, Medel, Ponce, Jara – Vidal, Rodrigo Millar, Valdivia, H. Suazo – Beausejour, A. Sánchez
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla – Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta –
Fernando Torres, David Villa

Svájc-Honduras, 20:30
Bloemfontein, Szabad Állam Stadion, v.: Baldassi (argentin)
Várható kezdőcsapatok
Svájc: Benaglio – Grichting, Von Bergen, Lichtsteiner, Ziegler – Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes – Frei, Nkufo
Honduras: Valladares – Mendoza, Chávez, Figueroa, Izaguirre – E. Alvarez, Palacios, Guevara, Espinoza – Pavón,
D. Suazo

A csoport állása:
1. Chile 6 pont
2. Spanyolország 3 (2-1)
3. Svájc 3 (1-1)
4. Honduras 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik