Élet-Stílus

Olaszország: most kezdődik a vb

Csütörtökön három meccsnek is komoly tétje lesz az E és F csoportban. Az eddig csalódást keltő Olaszország Szlovákia ellen igyekszik megszerezni első győzelmét, míg Japán és Dánia már ki-ki meccsen idézheti meg az egyenes kiesési szakaszt. Surranópályán Új-Zéland sem esélytelen, de Paraguay a favorit.

Morten Olsen dán szövetségi kapitány a hagyományos dinamikus támadásvezetésben reménykedik a labdarúgó-világbajnokság E csoportjának továbbjutásáról döntő Dánia-Japán mérkőzésén.

A kvartettből a hollandok két győzelemmel már biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, a kameruniak pedig két vereséggel biztos búcsúzók, így csak a dán-japán összecsapásnak van komoly tétje. Az európai alakulatnak győznie kell csütörtökön, a hozzájuk hasonlóan hárompontos ázsiaiaknak ugyanis jobb a gólkülönbségük.
“Nagyon fontos mérkőzés lesz, számunkra ez az első döntő. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk, és ez a lényeg: önbizalommal kell játszanunk” – jelentette ki a 60 éves Olsen, aki maga is futballozott a két válogatott eddigi egyetlen mérkőzésén, az 1971-ben 3-2-es dán győzelemmel végződött koppenhágai találkozón.

Olsen szerint tiszteletet parancsoló az a lendület és lelkierő, amely az Okada Takesi irányította japánokat jellemzi.
“Jó játékosok alkotják a japán csapatot, akik az országukért harcolnak és erre büszkék is. Edzőjük sokat tud a futballról. Nehéz mérkőzésre számítok, de meg kell törnünk ellenfelünket” – tette hozzá.

Sörensen és Kjaer: a dánoknak csak a győzelem jó (MTI/EPA)

Sörensen és Kjaer: a dánoknak csak a győzelem jó (MTI/EPA)

Okada, aki a dél-afrikai torna előtt elődöntőbe jutást vizionált, arra hívta fel játékosai figyelmét, hogy életük mérkőzése előtt állnak. Egyúttal megjegyezte, hogy a legnagyobb veszélyt Nicklas Bendtner jelentheti, ezért le kell őt választani a csapat többi részéről. Ami a másik párosítást illeti, a hollandok szeretnének véget vetni egy rossz sorozatnak, nevezetesen annak, hogy két győzelem után a harmadik csoportmeccsen részben cserejátékosokkal állnak ki, majd – némileg lendületüket vesztve – az egyenes kieséses szakaszban rögtön búcsúznak, mint ahogy az történt az előző vb-n és a 2008-as Európa-bajnokságon. A hollandoknak azért fontos a mérkőzés, mert vereség esetén elveszthetik csoportelsőségüket.

Éppen ezért Bert van Marwijk nem tervez jelentős változásokat az összeállításban, ugyanakkor utalt arra, hogy a sérüléséből felépülőben lévő Arjen Robben esetleg már játéklehetőséget kap. A kameruniaknak abból a szempontból fontos a mérkőzés, hogy valamit javítsanak eddigi, dél-afrikai mérlegükön.
“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy részt veszünk egy világbajnokságon, és egyetlen gólt sem szerzünk” – fogalmazta meg a célt a kapus Hamidou Souleymanou.

Az F csoport az egyik legbonyolultabb kvartettje a világbajnokságnak, amelyből még bármelyik két csapat továbbjuthat, de ugyanúgy ki is eshet a csoportkör záróeredményeitől függően. Papíron biztos nyolcaddöntősnek tűnik a négy ponttal első Paraguay, amely a vb előtt módfelett alulértékelt Új-Zélanddal találkozik a polokwane-i Peter Mokaba Stadionban, s döntetlennel már ott van a legjobb 16 között.

Csakhogy nem lesz könnyű dolga, mert a csütörtöki ellenfél általános meghökkentést okozva “ikszre” hozta első két mérkőzését előbb a szlovákokkal, majd a világbajnoki címvédő olaszokkal szemben, s nyilván megsokszorozza a játékosok erejét a tudat, hogy a dél-amerikaiak legyőzésével futballhistóriájuk legnagyobb diadalát aratnák: továbbjutnának a selejtezőkörből, amire még nem volt példa a vb előtti világranglistán 78. helyen jegyzett válogatott történetében.
“Nagyon oda kell figyelnünk Új-Zélandra, semmiféle könnyelműséget nem engedhetünk meg magunknak a siker kapujában – intette óvatosságra a már a továbbjutást ünneplőket a paraguayi együttes védője, Paulo Da Silva. – A Kivik az eddigi meccseiken megmutatták, hogy rendkívüli a lelkierejük, amellett az ellentámadásokban és a légjátékban is nagyon jók.”

A dél-amerikaiak argentin szövetségi kapitánya, Gerardo Martino ismét Santa Cruz, Barrios, Valdez támadó trióra számít, ami akár dönthet is az új-zélandiak ellen. Paraguay amúgy vereség esetén is továbbjutó lehet, Új-Zéland pedig – egy sok gólos – döntetlennel is még befuthat másodiknak a másik pár, az olasz-szlovák összecsapás végkimenetelétől függően. Az Új-Zélanddal teljesen megegyezően álló (2 meccsen 2 döntetlen, 2-2-es gólarány és 2 szerzett pont) Itália például akár úgy is kieshet, hogy 0-0-ra végez a szlovákokkal, akiken viszont kizárólag a győzelem segít.

A szlovákok is gőzerővel készülnek (MTI/EPA)

A szlovákok is gőzerővel készülnek (MTI/EPA)

A Paraguaytól elszenvedett sima, 2-0-s vereség és a harmatgyenge játék után azonban ugrásszerű fejlődést kellene produkálnia csapatával Vladimir Weiss szövetségi kapitánynak, aki a hazai támadások kereszttüzében áll, a haragot egyebek mellett azzal zúdítva magára és legénységére, hogy a dél-amerikaiak elleni találkozón egyetlen szlovák lövés ment csupán kapura.
“Sorjáznak otthonról a kritikák, pedig mi mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Még nem nyertünk meccset, de maradt rá esélyünk” – mondta, talán kicsit magát is biztatva a szakvezető támadó középpályás fia, ifj. Vladimir Weiss.

Az olaszok látszólag nyugodtan készülnek a rendkívül fontos zárómérkőzésre – amely amúgy a 80. vb-fellépése lesz a squadra azzurrának -, s jobb híján abból a tényből igyekeznek erőt meríteni, hogy 1982-ben elődeik már megélték a “csodát”: akkor példának okáért három döntetlennel masíroztak tovább csoportjukból, a mostaninál jottányival sem jobb futballal, és meg sem álltak a világbajnoki címig. Marcelo Lippi kapitány persze nem “ikszre” akar játszani, mert tisztában van vele: csak a győzelem jelent biztos továbbjutást. Ennek érdekében a johannesburgi Ellis Parkban a kezdőtizenegy tagjaként veti hadba a végre panaszmentes karmestert, Andrea Pirlót. Nagyon sok múlik a védelmen is, amely eddig nem éppen kifogástalan produkciójával keltett feltűnést, hanem – a korábbi aranylabdás, Fabio Cannavaróval az élen – a bizonytalankodásával, a rengeteg labdavesztéssel, helyezkedési hibával.

“Csapat vagyunk, közösek az érdemek és a hibák, nem fogjuk azt nézni, hogy ki rontott, meg hogy kinek a nyakába varrható ez vagy az a hiba” – verte vissza a személyes mulasztásait firtató újságírói kérdést a 36 éves Cannavaro, aki a vb után Dubajban folytatja karrierjét. Mindenesetre a Gazzetta dello Sport nem volt rest alkalmi közvélemény-kutatást rendezni olvasói között arról, hogy kiraknák-e azonnal Cannavarót a nemzeti csapatból, s a 23 ezer szavazó csaknem 70 százaléka igennel válaszolt a kérdésre…

Lippi hivatalból optimista, s a két vérszegény döntetlen után, a csütörtöki zárómeccs előtt kijelentette:
“A vb számunkra csak most kezdődik.”
Ám ha kikapnak, egyúttal be is fejeződik.

csoportkör, 3. forduló

F csoport
16:00, Szlovákia-Olaszország
Johannesburg, Ellis Park Stadion. Vezeti: Webb (angol)
Várható kezdőcsapatok
Szlovákia: Mucha – Pekarik, Skrtel, Durica, Cech – Strba, Weiss, Stoch, Hamsik – Vittek, Sestak
Olaszország: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Montolivo, De Rossi, Pirlo – Pazzini, Iaquinta, Di Natale

16:00, Paraguay – Új-Zéland
Polokwane, Peter Mokaba Stadion. Vezeti: Nisimura (japán)
Várható kezdőcsapatok
Paraguay: Villar – Bonet, Alcaraz, Da Silva, Morel – Vera, Caceres, Riveros – Santa Cruz, Valdez, Barrios
Új-Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Vicelich, Smith – Lochhead, Bertos, Elliot – Smeltz, Killen, Fallon

Az állás: 1. Paraguay 4 pont (3-1), 2. Olaszország és Új-Zéland 2 (2-2), 4. Szlovákia 1 (1-3)

E csoport, 3. forduló:
20:30, Dánia-Japán
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion. Vezeti: Damon (dél-afrikai)
Várható kezdőcsapatok
Dánia: Sörensen – Agger, Kroldrup, Jacobsen, S.Poulsen – C. Poulsen, Jörgensen, Grönkjaer, Rommedahl – Tomasson, Bendtner
Japán: Kavasima – Abe, Nakazava, Tulio, Komano – Nagatomo, Okubo, Endo, Haszebe, Macui – Honda

20:30, Kamerun-Hollandia
Fokváros, Zöld Pont Stadion. Vezeti: Pozo (chilei)
Várható kezdőcsapatok
Kamerun: Souleymanou – Mbia, Bassong, Nkoulou, Assou-Ekotto – Makoun, Eyong, A. Song, Mandjeck – Eto’o, Choupo-Moting
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Kuyt, Van Bommel, Sneijder, De Jong, Van der Vaart – Van Persie

Az állás: 1. Hollandia 6 pont (3-0), 2. Japán 3 (1-1), 3. Dánia 3 (2-3), 4. Kamerun 0 (1-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik