Élet-Stílus

Ültet, nem szövegel

Egy 12 éves német kisfiú úgy harcolna a klímaváltozás ellen, hogy országonként elültet egymillió fát. Ötletéből mozgalom fejlődött, melyhez immár 70 ország csatlakozott.

Egy iskolai kiselőadáson állt elő szokatlan ötletével az akkor még csak 9 éves Felix Finkbeiner. Ötletéhez a kenyai, Nobel-békedíjas Wangari Maathai munkásságából merített, aki arról híres, hogy útjára indította a Zöld Öv Mozgalmat. Az afrikai erdőtelepítési program során 30 év alatt 30 millió fát ültettek. Felix ezt gondolta tovább és szorgalmazza, hogy az országok egyenként 1 millió fa telepítésével vegyék fel a harcot a klímaváltozás ellen.

A kiselőadás annyira megtetszett tanárának, hogy később azt más osztályoknak is előadta, később, pedig az ENSZ Környezetvédelmi Programjának korábbi vezetője is pártfogásba vette. Később az ő segítségével indult figyelemfelkeltő kampány, amelyhez mostanáig 72 ország csatlakozott. Az iskolások mellett több híresség is kiállt a jó ügy mellett: Gisele Bündchen és II. Albert monacói herceg is csatlakozott.

A 12 éves diák hazájában, Németországban már elérte a kitűzött célt. Az egymilliomodik fát Bonn mellett ültette el, a nemzetközi klímavédelmi tanácskozás helyszínén. A kisfiú a napokban kortársainak mutatja be kampányát és felhívja a figyelmüket, hogy a a klímaváltozás a generációjuk számára életbevágóan fontos probléma.

Ajánlott linkek:

A Felix Finkbeiner által alapított mozgalom, a Plant for the planet weboldala

A Plant for the planet bemutatkozó videója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik