Élet-Stílus

Önhánytatásra buzdítanak

Az interneten folyamatosan nő a koplalást, fogyókúrát népszerűsítő weboldalak száma, de olyan is akad, ami tippeket ad, hogyan lehet elrejteni az anorexiát az orvosok és a család elől.

A szakértők hangsúlyozzák nemcsak az interneten éjjel-nappal fellelhető bulimia és anorexia pártoló oldalak jelentik a veszélyt, hanem az is, hogy ezeken az oldalakon a fiatalok névtelenül támogatást kapnak ahhoz, amit csinálnak. Dina Borzekowski, a Johns Hopkins Orvosi Egyetem docense munkatársaival 180 táplálkozási zavart támogató oldalt vizsgált meg.

Az eredmények tanúsága szerint a táplálkozási zavarokat népszerűsítő oldalakhoz bárki hozzáférhet: a weboldalak 91%-a nyilvános, ráadásul ezek közül 79% valamilyen interaktív szolgáltatással, mint a testtömeg-index, csalogatja a látogatókat. Kevesebb mint egy negyedük (16%) valósággal rajong a testképzavarért, van, aki versekkel dicsőíti. Az szinte minden ilyen témájú oldalban közös, hogy rengeteg olyan képet tartalmaznak, amin csontsovány színésznők szerepelnek, 43% pedig kifejezetten arra szakosodott, hogy a táplálkozási zavarosokat tippekkel lássa el, hogyan rejtheti el az árulkodó jeleket.

Az első ilyen oldalak még 1990-ben jelentek meg, azóta a Yahoo! és az MSN megállapodtak, hogy szűrni fogják ezeket a tartalmakat. A kezdeményezés nem járt túl sok sikerrel, a zavarokat pártoló oldalak megkerülték a szűrőket és blogok, videók, vagy akár Facebook csoportok formájában, reneszánszukat élik.

Ajánlott linkek:

Népszerűsítik az önhánytatást, koplalást (HáziPatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik