Élet-Stílus

Árva lesz a Tankcsapda

Összeállt a Sziget Fesztivál nagyszínpadi programja: a mínusznapon tartandó Kispál-búcsúval kezdődő és a zárónapi The Muse-zal végződő hétnapos menü olyan ínyencségeket tartalmaz, mint a Toy Dolls, a Madness, a Ska-P, a PIL, a The Specials, és az Iron Maiden. A Tankcsapda árvaként képviseli e felhozatalban a magyar rockot.

Valami nagy durranásra készülhet a Kispál a Sziget Mínusz Egyedik Napján, mert igencsak hallgatnak a szigetes búcsúkoncertjükről. Annyi hír kiszivárgott már, hogy lesz őskispálos blokk, valamint egyedi színpadkép és vizuális kavalkád, s azt is tudjuk, hogy Kiss Tibi, Líviusz, Németh Juci, a Csík Zenekar is fellép majd Lovasiék oldalán.

A nulladik napon Cseh Tamásra emlékezhetünk a Világzenei Nagyszínpadon, hazai jazzélvonallal randevúzhatunk a BJC-Amfiteátrum Színpadán, a Nagyszínpadon pedig a Reggae és Ska Örömünnepén tombolhatunk a PASO-val erősített Ladánybene 27-tel, az Aggrolites-szal, a Toots & The Maytals-szal, a Wailers-szel és a UB40-val.

Az első napon az amerikai Gwar együttes elővezetésében szabadul el a kosztümös őrület a Szigeten. Őket követi majd az idők során kultikus státuszba emelkedett brit punk banda, a The Toy Dolls, s a tavalyi nagyszínpados sikerkoncertje után újra a Szigeten szervez nemzetközi skatalálkozót a Ska-P. Visszatérő vendég az idei Szigeten Svédország egyik legnépszerűbb rockbandája, a frenetikus koncertjeiről, őrült garázszenéjéről és fekete-fehér fellépőruháiról világszerte imert The Hives. Minden idők legjobb házibuli zenekara, a Madness angol beatzenei hagyományokból, kupléból, kabarézenékből és a jamaikai eredetű skából összegyúrt zenéjével dobja fel a közönséget.

A nagyrészt berlini fenegyerekekből álló K.I.Z. melegíti be a közönséget a nagyszínpadon csütörtök délután. Ezt követően a Young Punx klasszikus french house, 80-as évekbeli pop, hard, glam és disco-rock elemekből összegyúrt mash-up partyzenéje folytatja majd a sort, s jön Johnny Rotten, azaz polgári nevén, John Lydon és zenekara, a Public Image Ltd., mindenki örömére. A New Musical Express idén életmű díjjal jutalmazta a Sziget következő fellépőjét, a The Specials-t, akik a Szigeten kívül csak két fesztivál meghívását fogadták el az idén. A csütörtöki nap headliner fellépője, a korábbi Szigeteken már hatalmas bulikat maguk mögött tudó, de idén is tömegekre számító Faithless lesz.

A Lyapis Trubetskoy munkái Oroszországtól Portugáliáig rendre nagy elismerést váltanak ki a kritikusokból, és nem mellesleg rangos díjakat is begyűjtöttek. Idén nyáron a Szigeten kapnak lehetőséget arra pénteken, hogy megismerje nevüket az egész világ. Az állandó edzésben lévő, ezért mindig nagy ugrásokra képes Papa Roach most nyáron a Nagyszínpadon mutatja be látványos rock-formagyakorlatait. Németország legnevesebb reggae-művésze, a kölni Gentleman legfrissebb, Diversity névre keresztelt stúdióalbumával érkezik a Szigetre. Egy ragyogó popcsillag is várható a Szigetre: a pénteki nap koraesti fellépője lesz a kortárs könnyűzene egyik legtehetségesebb előadója, Mika. A YouTube-on 34 millió nézője volt a The Kill című dal klipjének, s a hazai rajongók most élőben is láthatják Jared Leto zenekarát, a Sziget kívánságlistájának egyik éllovasát, a Thirty Seconds To Mars-t.

Az Appenin-félsziget után a Hajógyári-sziget közönségét igyekszik ezen a nyáron meghódítani a szombat első nagyszínpos koncertjén a Subsonica. A The Cribs a tavaly megjelent Ignore The Ignorant album hatalmas kritikai és közönség sikerén lovagolva, bombaformában érkezik az idei Szigetre. A Tankcsapda – miután közönsége beszorulna kisebb helyszínekre – az egyetlen magyar fellépőként dübörögteti meg a Nagyszínpad hangfalait. A Sziget hétvége első napjának esti sztárja, az új lemezét augusztus közepére ígérő heavy metal legenda, az Iron Maiden lesz.

A Kárpátokon innen és a Donyeck-medencén túl is nagy népszerűségnek örvendő szelídíthetetlen motorosok, a Death Valley Screamers idén a Hajógyári-szigetet is célba veszi a zárónap indításaként. Őket honfitársuk, a Rada zenekar követi, hogy az énekesnő csodálatos hangjával Ukrajna misztériumait idézze meg egy lebilincselő és nagyszabású koncert keretében. A Danko Jones májusban megjelent legújabb stúdióalbumával, a Below The Belttel érkezik az idei Szigetre. Egy monstre turné keretében jön Budapestre a Billy Talent Kanadából. A legnagyobb brit zenei fesztiválok közönsége mellett most a Sziget látogatói is első kézből ismerhetik meg a Kasabian tavaly megjelent legfrissebb hanganyagát, melyet a Q magazin és az NME is az év albumának választott. A Sziget nagyszínpados programjait az utolsó napon a szakírók által a világ legjobb rockzenekarai közé sorolt Muse fellépése zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik