Élet-Stílus

Aluszékonyak az amerikaiak

Mindannyian alváshiányban szenvedünk valamilyen mértékben, de a kutatások szerint az amerikaiak jó részének az aluszékonyság akkor is probléma, amikor koncentrálni kellene.

Egy végzett vizsgálat szerint minden ötödik amerikai találkozott már azzal a problémával, hogy elálmosodott, amikor folyamatosan koncentrálnia kellett. Bár alváskutatók hangsúlyozzák, világméretű probléma lehet az alváshiány, az USA-ban ez közismertebb problémának tűnik, mint Európában.

A mostani kutatásban, amit a Stanford Egyetem kutatói végezték egyáltalán nem az a megállapítás az izgalmas, hogy az amerikaiak alváshiányban szenvednek, hanem az, hogy sokkal inkább érinti őket az aluszékonyság, mint az európaiakat. Egyelőre nem tudják biztosan, hogy mennyi a megfelelő mennyiségű alvás, ahogy annak okát sem, miért teljesen egyedi az, kinek mennyi alvásra van szüksége. Annyi mindenesetre most kiderült, hogy az amerikaiak 20%-ánál jelentkezett enyhe aluszékonyság, míg a korábbi vizsgálatok szerint Európában ez az arány mindössze 15%.

A vizsgálat rámutatott, hogy főleg azok szenvednek az aluszékonyság miatt, akik hajlamosak éjszakába nyúlóan dolgozni, illetve rendszeresen kevesebbet alszanak, mint amennyi egészséges lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik