Élet-Stílus

Egyetem azoknak, akik élvezik az ételt

Az odafigyelő, komótos étkezésre és a hagyományos táplálkozásra irányítja a figyelmet a „Slow Food” mozgalom, melynek 25 éve saját egyeteme is van.

A gyorséttermek korában folyamatosan nő az intézmény népszerűsége: a világ minden tájáról érkeznek hallgatók, hogy többet tudjanak meg a hagyományos táplálkozásról. Az egyetemet 25 éve alapították az olasz, langhe-i borvidék szívében és mostanra már több mint 300 hallgatója van. „Carlo Petrini adta az ötletet, akinek meggyőződése volt, hogy a gasztronómia tudomány. Szerinte nem lehet megismerni az ételek valódi értékét addig, amíg nem becsüljük meg a hozzávalókat” – mondja az intézmény igazgatója, Valter Cantino.

A hallgatók célja nem az, hogy mesterszakácsokká váljanak, épp ezért az sem lepi meg őket, ha a főzőedény helyett, tankönyv kell a sikeres vizsgához. Az öt év alatt megismerkednek a biológiával, az étel-analízissel, a bortermesztéssel és kóstolással, az antropológiával és a marketinggel is. A kurzushoz szervesen hozzátartozik az utazás: a hallgatók egy évben ötször is elhagyják a campust, hogy külföldön gyarapíthassák a tudásukat.

Az igazgató hozzáteszi, hogy minden megváltozik a világválság hatására, így az étkezés is. „Meg kell becsülnünk a helyi gazdákat, a saját élelmiszeriparunkat kell fejleszteni ahelyett, hogy a világ minden részéről importáljuk ugyanazokat a termékeket.” – mondja.

Ajánlott linkek:

Magyarországi Slow Food

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik