Élet-Stílus

Csak a FIFA elégedett a bírókkal

A nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke elégedett a vb-n szereplő bírók teljesítményével - mások kevésbé...

Jose Marcia Garcia Aranda annak ellenére elégedett a bírók teljesítményével, az első két csoportkör mérkőzésein több vitatott ítélet is született. „Voltak téves döntések, de ezek egy vb-n elkerülhetetlenek” – mondta a játékvezetői bizottság elnöke, aki ehhez hozzátette, a FIFA büszke arra, hogy az összes kontinensről érkeztek bírók a dél-afrikai világbajnokságra, s kihangsúlyozta, ezek a sípmesterek a szakma csúcsát képviselik.

Azok persze másként vélekednek erről, akiknek a csapatait „téves döntések” sújtották. Ráadásul a német-szerb meccsen dirigáló a lapokat lelkesen, ámde feleslegesen osztogató Undiano Mallenco teljesítményét nem csak a két érintet, hanem saját országának a sajtója is élesen kritizálta. A spanyol sporttárs mellett a francia Stephane Lannoy édesanyja is sokat csuklott, miután a bíró a nemzetközi sajtó szerint „furcsa módon” kiállította Kakát, de a legnagyobb hibát azzal követte el, hogy megadta Luís Fabiano gólját, a brazil labdarúgó ugyanis egy mozdulatsoron belül kétszer is kezezett. Az meg egyenesesen érhetetlen volt, hogy – a visszajátszás tanúsága szerint – Lannoy később kedélyesen megbeszélte a sevillai csatárral, hogyan ért is kézzel a labdához…

A mali Koman Coulibaly, az amerikaiak rémálma (MTI/EPA)

A mali Koman Coulibaly, az amerikaiak rémálma (MTI/EPA)

A bakizó bírók rangsorában Koman Coulibalyé a harmadik hely, miután egy olyan szöglet utáni civódás miatt nem adta meg a 0-2-ről fordító amerikaiak újabb gólját a szlovénok ellen, amelyből négy vagy öt már akadt a meccsen, és azok miatt egyszer sem sípolt.

„Némelyik játékvezető nem határozott helyesen egy-egy szituációban, de emberekről beszélünk, ezért ez természetes. Mindennap edzünk, éppen azért, hogy minél kevesebb olyan ítélet szülessen, amely szerintünk sem megfelelő” – jegyezte meg Garcia Aranda.

Ugyanakkor a tévedéseknél is bosszantóbb, hogy ahány bíró, annyiféle felfogás, stílus, és ehhez nem csak a csapatok, a nézők is nehezen alkalmazkodnak: nem értik, hogy ami most szabálytalan, az néhány órával korábbi meccsen vajon miért nem volt az…?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik