Élet-Stílus

Újabb bírói ámokfutás, Brazília továbbjutott

A brazil válogatott egy eseménydús, ám látványos elemekkel elvétve tarkított mérkőzésen 3-1-re legyőzte Elefántcsontpart legjobbjait a világbajnokság G csoportjának vasárnapi mérkőzésén, ezzel már biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben.

Az elefántcsontpartiak óvatosan kezdték a mérkőzést, miközben Robinho egy távoli lövéssel már az első percben megpróbálta szerencséjét. Az eseménytelen félidő derekán egy ide-oda pattogó labdát aztán Kaká megszelídített, két védő között Luis Fabianóhoz továbbított, aki nyolc méterről a jobb felső sarokba lőtt. Előtte és utána semmi, a rossz passzok és labdaátvételek “színesítették” a találkozót, de legalább Stephane Lannoy nevét még nem kellett megjegyezni.

Az 50. percben aztán következett a meccs kulcsmomentuma: Luís Fabiano előbb kézzel megszelídített egy előrerúgott labdát, majd miután átemelt Zokorán, alkarral maga elé tette a labdát és Barry kapujába lőtt. Jobb helyen ez szabadrúgás kifelé, és valamilyen színű lap – Lannoy ehelyett mosolyogva megdorgálta a támadót, az ausztrálok őszinte bánatára az ö meccsüket nem a francia vezette.

A keménykedésre addig is hajlamos afrikaiak ettől mérhetetlenül bepöccentek, s egyre keményebb belépőkkel igyekeztek törleszteni. A 62. percben biztossá vált a brazil siker – Kaká futott el a baloldalon, egészen az alapvonalig vezette a labdát, középre gurított, s a védőjét megelőző Elano a kapu bal oldalába passzolt.

Tétova macska, táncoló egerek - a játékvezető kezéből kicsúszott a meccs (MTI/EPA)

GALÉRIA

A harmadik gól szerzőjét nem sokkal később – Tiote kőkemény rácsúszása után – hordágyon kellett levinni. Tiote meglepő módon maradhatott a pályán, akárcsak a Bastost páros lábbal felrúgó Keita, s mivel az elefántcsontpartiak az ellenlábakon túl néha a labdádra is ügyeltek, a hajrában szépítettek. Drogba került a brazil védelem mögé, Yaya Touré tökéletesen ívelte a fejére a labdát, melyet a Chelsea támadója a kapu bal oldalába csúsztatott.

A maradék tíz percben a brazilok fetrengtek – olykor okkal, olykor ok nélkül – míg a tőle szokatlanul két kakaskodásban is főkolompos, rendre beszólogató Kaká két sárgalapot is összeszedett (a másodikat a szövegelésért, és nem Keita mellbelökéséért kapta), s mehetett zuhanyozni. Az össznépi lökdösődés után a foci már nem tért vissza Johannesburgba, a mérkőzés 3-1-gyel zárult.

Brazília hat pontjával már biztos továbbjutó. Elefántcsontpart és Portugália eddig egy pontot szerzett, a Koreai NDK pedig nulla pontos. A csoport második fordulójában, hétfőn kerül sor a Portugália-Koreai NDK találkozóra.

g csoport, 2. forduló

Brazília-Elefántcsontpart 3-1 (1-0)
Johannesburg, Futballváros stadion, 84 490 néző. Vezette: Lannoy (francia)
Gól: Luís Fabiano (25., 50.), Elano (62.), illetve Drogba (79.)
Kiállítva: Kaká (88.)
Brazília: Julio Cesar – Maicón, Lúcio, Juan, Bastos – Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano (Alves, 67.), Kaká – Robinho (Ramires, 93.), Luís Fabiano
Elefántcsontpart: Barry – Demel, Kolo Touré, Zokora, Tiene – Yaya Touré, Eboué (Romaric, 72.), Tiote – Dindane (Gervinho, 54.), Drogba, Kalou (Keita, 68.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik