Élet-Stílus

Egyre több a magyar hajó a horvát Adrián

Tovább növekedett a Horvátországban alkalmanként lehorgonyzó magyar vízi járművek száma.

Kissé visszaesett ugyan az egész évben az Adrián tartózkodó magyar lobogójú hajók száma Horvátországban, az alkalmanként lehorgonyzó magyar vízi járműveké azonban tovább növekedett az elmúlt évben – derül ki a horvát statisztikai hivatal (Crostat) adataiból.

Az elmúlt évben – 2008-hoz képest – 4,1 százalékkal kevesebb magyar tulajdonban lévő hajó horgonyzott egész éven át az adriai kikötőkben. A 259 állandó kikötési engedéllyel rendelkező vízi jármű között 178 motoros jachtot, 77 vitorlást és 4 egyéb járművet tartottak nyilván Horvátországban.

Sorrendben a legtöbb hajója a horvátoknak, az osztrákoknak, a németeknek, az egyesült államokbelieknek, a szlovéneknek, az olaszoknak és a briteknek van az adriai kikötőkben, akik mögött a nyolcadik helyen állnak a magyarok.

Nőtt viszont a horvát marinákban az alkalmanként kikötő magyar hajók száma, a 2008-as adatokhoz képest 7,9 százalékkal, 1656-ra emelkedett a számuk. A statisztikai adatok szerint ebből 887 vitorlás és 735 motoros jacht volt, 34 pedig egyéb vízi járműnek számít. A horvát kikötőkben leggyakrabban megforduló nemzetek között a magyarok a 11. helyen szerepelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik