Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Fishing on Orfű vagy Pop, csajok, satöbbi

Tombol a nyár, tombol a fesztiválszezon: Orfűn, a Kincsem Parkban, Érden, a MŰPA-ban és a Ferencvárosban is belefuthatunk egy-egy ilyen programfolyamba. E mellett szombaton Múzeumok Éjszakája, jön a Megadeth és meghallgathatjuk a SymphonicA-t is. Programajánló.

péntek, június 18.

Talán a legjobb ezt a hétvégét Orfűn tölteni. Nemcsak azért, mert megfürödhetünk a tó hűs vizében, hanem mert megfürödhetünk az egyik leghangulatosabb fesztivál programkínálatában is. Harmadszor várja a Lovasi-Rátgéber duó a Fishing on Orfűre a fesztiválozókat, ahol pénteken többek között a Kossuth-díjas házigazda másfél hónap múlva megszűnő zenekara, a Kispál és a borz, a Bëlga, a HS7, az Üllői Úti Fuck, valamint mostanában a soul/funk/latin/jazz stílusban nyomuló, világhírű német De-Phazz lép fel.

A fővárosban ragadtak választhatják a Dürer-kertet például, ahol segélykoncert lesz az árvízkárosultakért több mint 40 zenekar részvételével. A magyar underground szcéna legismertebb együttesei váltják egymást a színpadon, példának okáért a PASO, a Jazzakiel, a Subscribe, a Turbo, a Solution vagy a Nemjuci.

Az elektroőrülteknek a Kincsem Parkba érdemes elgaloppozni. Ott ugyanis a Fields Of Joy Festival ütemére bulizhatnak. Az elmúlt tíz alkalommal a drum and bass legnagyobb sztárjai és a legérdekesebb új arcai mutatkoztak itt be és tették feledhetetlenné a nyár egyik legfontosabb buliját. Idén – ahogy erre már volt is példa a FOJ rendezvények történetében – kétnapossá és négy helyszínessé, mondhatni minifesztivállá bővül a rendezvény, a szombati drum and bass és dubstep nap előtt pénteken a techno, a minimal, a house és az electro lesznek főszerepben. Az idei FOJ külföldi fellépőinek illusztris névsora: Agoria, Alex Bau, Format:B, Ricardo Tobar, Sub Focus, Original Sin, S.P.Y., MC I.D., Ramadanman.

—-szombat, június 19.—-

E nap éjjele – Szent Iván éj – az év legrövidebb és egyben legvarázslatosabb éjszakája. Nyolcadszor rendezik meg országszerte ebből az alkalomból a Múzeumok Éjszakáját. Ilyenkor például időjárás-jelentők lehetünk, bekukkanthatunk a repülőtéri speciális tűzoltóautóba, benézhetünk egy indiai partira vagy Rúzsa Magdi koncertjére, de el is biciklizhetünk tömegesen a rendezvényekre. A múzeumok ilyenkor ugyanis nemcsak kiállításokat adnak, de aktívan is részt vehetünk a programjaikon.
bővebben>>


Tíz évvel ezelőtt jelent meg a könnyű- és komolyzene eddigi talán legismertebb és legsikeresebb fúziós koncertjéből készített felvétel, a San Francisco Symphony Orchestra és a Metallica közös produkciója, az S&M. Ez alkalomból a teljes művet a világon mind ez idáig egyedülálló módon mutatja be a Danubia Szimfonikus Zenekar és a Masterica, SymphonicA címmel. Aki szombaton nem tudja megnézni, vasárnap újra megteheti a Millenárison.

A Fishing on Orfű szombati étlapján olyan fogásokat találunk, mint a Budapest Bár, a Kistehén, a Quimby, Ferenczi György és az ő Rackajamja, a Brains, a Kiscsillag, a Colorstar vagy A Kutya Vacsorája.

A Zöld Pardonban a Fish!, a Rocktogonban a Kretens, az Old Man’s-ben Gangxsta Zoli Kartelje, az érdi Első Fesztiválon a Balkan Fanatik, Deák Bill és a Magashegyi Underground lép fel.

—-vasárnap, június 20.—-

Egy igazi világsztár a metálszíntérről, az amerikánus Megadeth zúzza szét előre megfontolva a rajongók vasárnapját. Dave Mustaine – a Megadeth vezére – sajnos nem túl sűrű vendég hazánkban, most is kilenc hosszú évet kellett várni, hogy végre meg lehessen nézni negyedjére. A thrash metal alapzenekara nélkül nem tartana itt a mai keményvonalas rockzene, hogy miért, az valószínűleg újra kiderül a Pecsában.

A Művészetek Palotája sem akart kimaradni a fesztiválozásból, ezért életre keltette évekkel ezelőtt a “Hey June” Fesztivált. Ilyenkor két hétre a magyar könnyűzene kiválóságai veszik birtokba a MŰPA-t. A sorozatot Emilio nyitja most vasárnap. (Majd őt követi később a Balkan Fanatik, a Firkin és a 30Y és a PASO.) Az üstökösként feltűnt jazzdobos olyan társakkal veszi be a MŰPA-t, mint Oláh „Tzumo” Árpád, Borlai Gergő, vagy Gáspár Laci, és díszvendégként a Roy & Ádám Trio.

A FeFe – Ferencvárosi Fesztivál az Albert-stadionba várja a látogatókat. Most vasárnap olyan különleges produkciót hallgathatunk meg, amelyen a tengerentúli dixieland és a balkáni rezesőrület randevúzik egymással. Az előbbi képviseletében a Benkó Dixieland Band, az utóbbiéban a Boban és Marko Marković Orkestar fújja. Az érdi Első Fesztiválon pedig a legzúzósabb napot tartják vasárnap Depresszióval, Tankcsapdával és az Óriással.

—-Mozi, családi program—-

Mozi

Ha/ver

A film indulhatna a leghülyébb magyarítású filmcím versenyén, sőt meg is nyerné azt. De ne tántorítson el a balfogás, egy újabb remek képregény-feldolgozásról van itt szó, méghozzá nem is akármilyen csapat munkája révén. Guy Ritchie cimborája, Matthew Vaughn vitte vászonra Mark Millar, Kick/Ass (ebből hogy lett Ha/ver?) című klasszikusát A főhős, Dave elég képregényt olvasott ahhoz, hogy úgy érezze, mindent tud a gonosz legyőzéséről. Elhatározza, hogy ő is beáll példaképei seregébe: szuperhőssé fejleszti magát. Vesz egy zöld ruhát, választ egy menő nevet, és nekivág a nagy kalandnak, hogy megtisztítsa városát a bűn mocskától.

Azonban semmilyen szuperképessége sincs, ráadásul kissé ügyetlen is, ezért könnyen lehet, hogy a testhez álló zöld ruha nem lesz elég feladata teljesítéséhez. Különös felbukkanásának mégis híre megy. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Ha/Ver egyre merészebb helyzetekbe kerül. Egyik életveszélyes akciója során egy elszánt apuka (Nicolas Cage) és kislánya sietnek a segítségére, akik szintén jelmezt viselnek, és nem is akármilyet.
A helyi maffiafőnök (Mark Strong) azonban hamar megelégeli az állítólagos szuperhősök buzgóságát. Egy ravasz tervet eszel ki ellenük, hogy végleg eltüntesse az útjába kerülő álarcosokat.

Családi program

Gyereksziget

Kitört a vakáció, úgyhogy mindenki menjen nyaralni! Aki nem tud, annak marad a hétvége, hogy gyerekeivel mókázzon egy jót. A Gyereksziget kifejezetten alkalmas erre. Elcsíphetjük a Kalákát és a Szélkiáltót (szombaton), Halász Juditot (vasárnap), rézfúvósok zajonganak majd böhöm hangszereken, lesz képzeletbeli utazás a lovagkorba, valóságos utazás egy bohóclakásba és lehet kézműveskedni, sportolni, pihenni, énekelni, táncolni. Irány tehát a Hajógyári–sziget nagyrétje!

—-Tévéajánló—-

péntek, június 18.
VIASAT3, 21:20

Pop, csajok, satöbbi


Menjek vagy maradjak – Fishing on Orfű vagy Pop, csajok, satöbbi 1

Nick Hornby legismertebb,legszórakoztatóbb regényéből Stephen Frears készített egy nem kevésbé szórakoztató filmet John Cusackkal, Jack Blackkel, és mellékszerepekben Catherine Zeta-Jonesszal, Joan Cusackkal, Tim Robbinsszal vagy a saját magát játszó Bruce Springsteennel. A főszereplő, Rob Gordon szimpatikus pasi, két lábon járó rockenciklopédia. Lemezboltja igazi kincsesbánya a hasonszőrű zenefanatikusoknak, ám az üzlet mégsem megy elég jól. Két furcsa alkalmazottja csak azért tart ki mellette, mert ők is a bakelitek megszállottjai. Az élet meredek helyzeteire is rögtön össze tudnak állítani egy alkalomhoz illő slágerlistát. Így tengetik napjaikat a felnőttség határán egyensúlyozva. Rob hirtelen elveszíti biztonságérzetét, mikor barátnője, Laura elhagyja. Reménytelen önvizsgálatba kezd a szerelem és a boldogság kérdéseiről. Az alkalmi slágerlisták pedig egyre csöpögősebbek.

szombat, június 19.
m1, 22:50

A ménesgazda

Menjek vagy maradjak – Fishing on Orfű vagy Pop, csajok, satöbbi 1

Iván kolléga szerint nem hagyhatjuk ki a programajánlóból a szombat este újra műsorra tűzött
1978-as Kovács András-filmet. A történet az ötvenes évek elején játszódik, egy határmenti ménestelepen, ahová az iskolázatlan, de megbízható, szegényparaszti származású Busó Janit (Madaras József) nevezik ki ménesgazdának. A szakmailag képzett méneskari tisztek folyton megalázzák Busót, aki pedig rájön, hogy a ménes érdekében össze kellene fogniuk. Nehéz helyzetbe kerül: a tisztek elutasítják a vele való együttműködést, ugyanakkor felettesei sem fogadják el felmentési kérelmét. A politikai helyzet kiéleződésekor a tisztek menekülni akarnak a végső leszámolás elől. Mivel Busó Janiban nem bíznak, az altisztjük leszúrja.

vasárnap, június 20.
Tv2, 0:10

A mások élete


Menjek vagy maradjak – Fishing on Orfű vagy Pop, csajok, satöbbi 1

Felkel Honecker, kinéz az ablakon, jó reggelt, köszön a Napnak. Jó reggelt, válaszol a Nap. Délben kinéz megint az ablakon, köszön a Napnak, jó napot, az visszaköszön, jó napot, Honecker elvtárs. Este kinéz Honecker az ablakon, köszön a Napnak, jó estét. Mire a Nap: nyald ki, már Nyugaton vagyok! – a kantinban megfagy a levegő. Az államvédelem vezető munkatársa szúrós szemmel néz a viccet mesélő fiatal beosztottjára. Neve? Beosztása? – hangzik fel a kérdés, majd kiderül, ő meg így viccel. Egy vérfagyasztó jelenet az Oscar-díjas filmből. A színhely Kelet-Berlin, az időpont 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt. Az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados, aki mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik