Élet-Stílus

Cirkuszok a bohóciszony ellen

Egy nagy-britanniai cirkusz úgy szeretné visszanyeri a gyerekek bizalmát, hogy ingyenes tanácsadást tart azoknak, akik félnek a bohócoktól.

A bohóciszonyt (coulrophobia) először 1990-ben írták le orvosok, de sokan még ma sem tudják, hogy a betegség létezik. Azt, hogy milyen magas az ebben szenvedők aránya mutatja, hogy Angliában egy fesztiválon a rengeteg tiltakozó miatt már meg is tiltották a bohócjelmez viselését. Talán ennél is érdekesebb, hogy egy Sheffieldben végzett kísérletben 250 megkérdezett gyerekből mindegyik félelmetesnek tartotta a bohócmotívumot. Nem segít a bohócok megítélésén a média sem: sok horrorban a bohócfigura játssza a negatív szerepet, például a Batmanben Joker.

A nagy-britanniai Newentben jövő héten új cirkuszt nyitnak és az intézmény porondmestere elrendelte, hogy a megnyitó előtt ingyenes tanácsadással segítsenek a fóbiában szenvedőknek. A porondmester reméli, hogy az akció vonzani fogja a látogatókat és segít abban, hogy igazságosabb és kevésbé negatív kép éljen az emberek fejében a bohócokról.

Joker vs. Joker

Ajánlott linkek:

Bohócokról, mindent (Polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik