Élet-Stílus

A pucér szakács diszlexiásokat támogat

Jamie Oliver, Nagy-Britannia első számú meztelen szakácsa, aki nyíltan felvállalta beszédzavarát, most a hasonló helyzetben élő fiatalokat karolja fel.

Az, hogy a szakács diszlexiával küzd már a neves TED-díjkiosztón is kiderült. Jamie az egészséges étkezés fontosságáról tartott 20 perces beszédet az amerikai közönségnek, melynek végén elmagyarázta: azért olvasott fel olyan lassan, mert diszlexiával küzd. A pucér szakácsként ismertté vált Jamie már az iskolában is küzdött a beszédzavarral, rossz eredményekkel zárta, majd amikor egy internetes bejegyzésének helyesírását össztűz alá vették kritikusa, először a Twitteren bevallotta, hogy beszédzavarral küzd.

Jamiet 1999-ben fedezte fel a BBC és nagyon hamar Nagy-Britannia kedvencévé vált. Gyorsan készített ételekkel kápráztatta el a szigetország lakóit, de dinamizmusa hamar túlnőtt a lábosok közti rohangáláson: először hátrányos helyzetű gyerekeket karolt fel, később az egészségtelen ételek ellen harcolt, az utóbbi években pedig a gyorséttermek ellen kampányol. Most számos, a főzéshez kötődő ügye mellett a diszlexiás fiatalokat szeretné felkarolni, ezért olyan 16-19 éves fiatalokat keres, akik hátrányos helyzetét beszédzavaruk okozza.

Így készül a Jamie Oliver-féle tökéletes rántotta: percek alatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik