Élet-Stílus

Negyven felett támad a férfi „menopauza”?

A negyven feletti férfiak fáradékonyságát és csökkenő szexuális étvágyát sokszor a férfi „menopauzának” tudják be, pedig ez az esetek többségében tévedés.

A fáradékonyság, a csökkenő libidó, a nyomott hangulat és az energiátlanság sokkal inkább az öregedési folyamatok következménye és egyáltalán nem a férfi „menopauzának”, amire sokan előszeretettel fogják. Valójában a 40-79 éves korosztály csupán 2%-a szenved a késői hipogonadizmusnak is nevezett betegségtől, ennek ellenére az Egyesült Államokban évente férfiak milliót kezelik tesztoszteron-injekciókkal.

A Manchesteri Egyetem kutatói tanulmányukban szerették volna megtalálni azokat a tüneteket, amelyek következetesen a tesztoszteron-hiány miatt jelentkeznek. Úgy tapasztalták, hogy három, a szexualitást jelentősen befolyásoló tünetről van szó: ritkább reggeli merevedés, kevesebb szexuális gondolat és merevedési zavar. A tanulmányból kiderült az is, hogy további hat tünet is kíséri az alacsony férfihormon-szintet, köztük a fáradtság és az erőtlenség, ám ezek egyáltalán nem következetesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik