Élet-Stílus

Sok hűhó, „francia” gól

Az első negyedórában Honduras szinte a felezővonalat sem lépte át, s később ugyan már valamivel bátrabban játszott, Chile uralta a találkozót.

A dél-amerikaiak több lehetőségig jutottak a játékrészben, de igazán nagy helyzetük kevés akadt – legtöbbször beiktattak egy felesleges cselt, vagy az önfeláldozóan küzdő közép-amerikai védők értek oda az utolsó pillanatban. A 34. percben aztán Valdivia szépen tálalt a jobb oldalon felfutó Isla elé, aki az alapvonal közeléből jól centerezett, ahol a „franciának” becézett Beausejour kevéssel lemaradt ugyan a labdáról, ám a védő rárúgta a játékszert, ami a kapuba vágódott.

A második félidőben elszántan kezdett Honduras, de Chile rövidesen ismét átvette a játék irányítását. A közép-amerikaiak még a relatív fölényben átfocizott percek alatt is képtelenek voltak veszélyt teremteni az ellenfél kapuja előtt, hátul pedig többször csak a szerencse, illetve kapusuk mentette meg őket a góltól, hátrányuk így nem nőtt, ám pontszerzésre nem volt esélyük.

Beausejour gólja - kellett hozzá a hondurasi védő is (MTI/EPA)

GALÉRIA

Rögtön a szünet után Valdivia, majd előbbi passza után a trükkös Sanchez riogatott. Jellemző volt, hogy nagy helyzet ugyan kevés volt – de a chileiek végig rettegés alatt tartották a hondurasi védőket. Sanchez két újabb eltékozolt lehetősége után a csereként beálló ex-liverpooli Mark Gonzalez, illetve Isla egymást felváltva lődözött távolról, míg a félidő legnagyobb helyzetét Ponce hagyta ki, a védő a 64. percben három méterről fejelhetett, ám nem tudta legyőzni Valladarest.

A dél-amerikai együttes ezt megelőzően 1962. június 16-én Jugoszláviát győzte le vb-n, akkor házigazdaként a harmadik helyért rendezett találkozón diadalmaskodott. A csapat azóta négy tornán lejátszott 13 összecsapásából egyet sem tudott megnyerni.

h csoport, 1. forduló

Chile-Honduras 1-0 (1-0)
Nelspruit, Mbombela stadion, 25.000 néző. Vezette: Eddy Maillet (Seychelles-szigetek)
Gól: Beausejour (34.)
Chile: Bravo – Isla, Medel,
Ponce, Vidal (Contreras, 81.) – Carmona, Millar (Jara, 52.), Fernandez,
Valdivia (Gonzalez, 87.), Beausejour – Sanchez
Honduras:
Valladares – Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre – W. Palacios, Guevara (Thomas, 64.), Alvarez, Espinoza – Pavon (Welcome, 60.), Nunez (Martinez, 78.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik