Élet-Stílus

Három góllal kapott ki a házigazda

Dél-Afrika nemzeti ünnepén, a „fiatalok napján” 3-0-ás vereséget szenvedett, a hozzá hasonlóan döntetlennel rajtoló Uruguaytól, így a továbbjutás szempontjából szinte lehetetlen helyzetbe került, ellenben az uruk könnyen ott lehetnek a 16 között.

A házigazda túlságosan nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre, előre alig-alig merészkedett, Tshabalala révén távoli lövésekkel próbálkozott, azok azonban messzire elkerülték a kaput. Az egyetlen épkézláb hazai támadás végén pedig Mphela mellé fejelt, így a 24 születésnapját szerdán ünneplő Muslerának sokáig semmi dolga nem akadt.

Uruguay az első perctől kezdve kezdeményezőbb volt, leginkább Suárez és Forlán volt elemében, utóbbi egy bombagóllal meg is szerezte a vezetést az félidő derekán. Az Atlético Madrid csatára 24 méterről úgy lőtte kapuba labdát, hogy az a lécről vágódott a hálóba.

GALÉRIA

GALÉRIA

A szünet után még nagyobb fölényben volt Uruguay, s a 76. percben Forlán tizenegyesből ismét betalált, ezzel a világbajnokság első duplázója lett, egyszersmind eldöntötte a három pont sorsát. Annál is inkább, mert a büntetőt összehozó, Suárezzel szabálytalankodó Khune kapust lezavarta a pályáról a svájci Busacca játékvezető.

Dél-Afrika két újabb – a korábbiaknál jobb – távoli lövéssel tett gyámoltalan kísérletet a szépítésre, de nem járt sikerrel, ráadásul nem sokkal a lefújás előtt a harmadik gólját is megkapta: Álvaro Pereira teljesen üresen, néhány méterről helyezett a kapuba.

Uruguay négy, Dél-Afrika egy ponttal várja a június 22-én esedékes csoportzárást. A négyes másik második fordulós meccsét csütörtökön játssza Franciaország és Mexikó.

A csoport, 2. forduló:
Uruguay – Dél-Afrika 3-0 (1-0) – percről percre
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 42 858 néző, v.: Busacca (svájci)
Gól: Forlán (24., 80., utóbbit 11-esből), A. Pereira (95.)
Kiállítva: Khune (76.)
Sárga lap: Pienaar (6.), Dikgacoi (43.)
Uruguay: Muslera – Lugano, Godin, Fucile (A. Fernandez, 71.), Maxi Pereira – Perez (Gargano, 91.), Arevalo Pereira – Cavani (S. Fernandez, 89.), Suarez, Forlán
Dél-Afrika: Khune – Gaxa, Khumalo, Mokoena, Masilela – Letsholonyane (Moriri, 57.), Dikgacoi, Pienaar (Josepsh, 79.), Modise, Tshabalala – Mphela

A csoport állása:
1. Uruguay 2 mérkőzés/4 pont (3-0)
2. Mexikó 1/1 (1-1)
3. Franciaország 1/1 (0-0)
4. Dél-Afrika 2/1 (1-4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik