Élet-Stílus

A kreatív munka több stressz

Kétségtelen, hogy egy kreatív hivatásban sokkal nagyobb lehetősége van az önmegvalósításnak, ám a hátulütője, hogy ez sokkal több stresszel jár.

„Rengeteg az előnye, de érdemes odafigyelni arra, hogy kreatív munkakörben sokkal hamarabb szembesülhetünk a túlhajszoltság és a nagy nyomás problémáival, ami könnyen túlzott stresszt okozhat.” – nyilatkozta Scott Schieman szociológus a Globe and Mail újságnak. A szociológus egy felmérés keretében volt kíváncsi arra, hogy mennyire érzik jól magukat a munkatársak a kreatív munkakörben, mennyire hat a munka a családi- és magánéletükre.

Úgy tapasztalata, hogy nagyobb nyomás alatt teljesítenek a kreatív munkát végzők, több problémájuk is származik abból, hogy a hivatásukat és a magánéletüket összeegyeztessék. A kutató szerint a legtöbb problémájuk abból adódik, hogy ha elmosódik a határ a munka és a magánélet között és otthoni munkavégzésbe csap a túlhajszoltság. Schieman szerint ilyenkor a stresszmentesség kulcsa, ha megtanulunk akkor kikapcsolódni, amikor arra szükségünk van és ahelyett, hogy hazavinnénk a munkát, a munkaidő végeztével lezárjuk azt.

A kreatív munkakörben dolgozóknak ez azért különösen nagy kihívás, mert számukra a munka egy puzzle, amivel addig töltenek időt, amíg meg nem oldották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik