Élet-Stílus

Veszélyesebb éjszaka szülni?

Holland kutatók szerint szerint több újszülött hal meg, vagy kerül intenzív osztályra éjszaka, mint a nappali szülések után.

Hollandiai kórházakból származó adatokat vizsgáltak meg a rotterdami Erasmus Egyetem kutatói. 700 ezer szülés adatait elemezték és ennek eredményeként állítják, hogy délután hat és éjfél között, illetve éjfél és reggel nyolc óra között nagyobb kockázata volt annak, hogy az újszülött meghal, mint a napközbeni időszakban, méghozzá 32-47%-kal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a nagyobb, központi kórházakban nem volt ilyen jelentős eltérés a napszakok között.

A kutatók mindemellett rámutattak arra, hogy a fejlett országokban napszaktól függetlenül igen ritkák a komplikációk. 656 ezer egyszeres szülésben mindössze a babák 0,5-0,9 ezreléke halt meg közvetlenül a szülés után, vagy alatta. A szakemberek azt sejtik az éjszakai szülések megemelkedett kockázatának hátterében, hogy ezekben az időszakokban kevesebb számban vannak jelen a kórházakban a tapasztalt, speciálisan képzett szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik