Élet-Stílus

Brazília játszik, de ki az ellenfél?

Egy ötszörös világbajnok és egy ismeretlen ország ismeretlen csapata csap össze kedden este. A népi Korea játékosai szinte kivétel nélkül otthon, olyan „nagy” csapatokban játszanak, mint az Április 25-e Erőmű vagy a Világításügyi Minisztérium.

Három fontos dolog mindenesetre kiderült ma válaszul a címben feltett kérdésre. “Olyan ország nincs, hogy Észak-Korea” – válaszolta Kim Jong Hun, a Koreai NDK labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya egy dél-koreai újságírónak a brazilok elleni világbajnoki mérkőzés előtti sajtóértekezleten, majd jelezte: várja a következő kérdést. A szakvezető kitért rá, hogy az ország hivatalos neve Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, és nem Észak-Korea.

A második fontos tudnivaló, hogy politikai kérdéseket fel ne tegyenek az újságírók a csapatvezetésnek. A harmadik pedig, hogy nyerni akarnak a brazilok ellen. Bár a szövetségi kapitány a kedd esti – Kassai Viktor által vezetett meccs előtt – tisztában van vele, hogy a brazilok az esélyesei, nemcsak a mérkőzésnek, hanem az egész vb-nek.”Azonban mentálisan nagyon erősek vagyunk, és ez a hozzáállás uralkodik majd a meccsen. Ha nyernénk a brazilok ellen, akkor nagy boldogságot szereznénk vezérünknek, Kim Dzsong Ilnek.” – emelte ki Kim Jong Hun.

A vb-n a legalacsonyabban rangsorolt (105. hely a világranglistán) észak-koreai együttes szeretne erőt meríteni az 1966-ban a legjobb nyolc közé jutott alakulat teljesítményéből. “Abból a csapatból még néhányan élnek, és elutazás előtt találkoztunk velük. Sok jó tanáccsal szolgáltak.” – tette hozzá Kim Jong Hun.

Jong Tae-Sze, védő.

Jong Tae-Sze, védő.

A tényekhez tartozik azonban, hogy amióta a népi Korea kiharcolta a vébészereplést korántsem túl sikeres. Legutóbbi hat meccsükön nem tudtak nyerni, így Venezuela, Mexikó, Dél-Afrika, Paraguay, Nigéria és Görögország ellen sem. Az említett találkozókon összesen öt gólt szereztek és kétszer ennyit kaptak.

Ügyesek

Az Ázsiai Műsorszóró Szervezet (APBU) ingyenesen biztosítja a Koreai NDK számára, hogy a helyi lakosság nézhesse a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A szervezet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) közösen azért kényszerült erre a lépésre, mert a dél-koreai SBS televízió az eredeti tervekkel ellentétben nem ingyen, hanem csak a piaci áron lenne hajlandó Észak-Koreának sugárzási jelet biztosítani.

Brazil gondok

Mindeközben a brazilok csak csapatukkal kell, hogy foglalkozzanak. A hagyományosan nem a kapusposzton legerősebb brazil csapat jelenlegi hálóőrét Julio Cesart választották ugyan az idei év legjobbjának egy sérülés mégis a padon marasztalhatja kedd estére. Helyette Gomes a Tottenham hálóőre állhat a gólvonalon.

Dunga csapatának többi eleme úgy tűnik nem bizonytalan, egy kérdés nyitott csak, a kevésbé ismert Ramires, a Benfica középpályása helyet kap-e a kezdő tizenegyben.

A két ország vb-kerete: KNDK. és Brazília.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik