Élet-Stílus

Csattanó az új-zélandi-szlovák meccs végén

A 28 év után ismét vb-szereplő Új-Zélandnak és az újonc Szlovákiának sem sikerült megszereznie első világbajnoki győzelmét (első pontját azonban igen). Vladimír Weiss csapata a 93. percig vezetett, ellenfele azonban szinte a semmiből egyenlített, ez pedig azt jelenti, hogy az első forduló után négyes holtverseny alakult ki az F jelű csoportban.

Az első félidőben is a szlovákok voltak aktívabak, helyzeteket azonban csak elvétve tudtak kialakítani, csupán Hamsík és Sesták próbálkozása érdemel külön említést. A Napoli talizmánja 15 méterről tesztelte magabiztos kapusnak korántsem nevezhető Pastont, aki ezúttal szépen védett, néhány perccel később pedig Sesták 11 méterről mellé lőtt. A technikailag képzetlen óceániak többnyire ívelgettek, Smeltz oldalhálóban landoló lövésén kívül szemernyi veszélyt sem jelentettek Szlovákia kapujára.

GALÉRIA

GALÉRIA

A szünet után is a szlovákok voltak aktívabbak, és az 50. percben Vittek révén a vezetést is megszerezték, a kopasz csatár Sesták jobboldali beadása után 10 méterről fejelt a kapu bal oldalába. A meccs során kiderült, Új-Zéland nem vb-szintű csapat, de a meglévő tudásbeli különbség ellenére a szlovákok megelégedtek a labda járatásával, néhány kontratámadást azért vezettek, és ezek nem is voltak veszélytelenek.

Olyannyira nem, hogy ha Reid nem vetődik bele önfeláldozóan Vittek lövésébe, akkor a Lille csatára most a vb első duplázójaként ünnepelhette volna magát. De nem ő, hanem az új-zélandi védő lett a meccs hőse, miután a 93. percben – tulajdonképpen a semmiből – kiegyenlített. A végjátékban olyan minden mindegy alapon előrehúzott, s ha már ott volt, akkor a bal kapufa segítségével a hálóba bólintotta a labdát Smeltz beadása után.

Szlovákia szinte megnyert mérkőzést engedett ki a kezéből, márpedig folytatásban, Olaszország és Paraguay ellen aligha lesz még egyszer is nagy sansza a győzelemre.

F csoport, 1. forduló:
Új-Zéland – Szlovákia 1-1 (0-0) – percről percre
Gól: Reid (93.), ill. Vittek (50)
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 15 ezer néző, v.: Jerome Damon (dél-afrikai)
Gól: Reid (93.), illetve Vittek (50.)
Sárga lap: Lochhead (42.), illetve Strba (55.)
Új-Zéland: Paston – Reid, Vicelich (Christie, 78.), Nelsen, Smith – Bertos, Killen (Woods, 72.), Elliot, Lochhead – Fallon, Smeltz
Szlovákia: Mucha – Zabávnik, Skrtel, Durica, Cech – Strba, Weiss (Kucka, 91.), Hamsík, Jendrisek – Vittek (Stoch, 84.), Sesták (Holosko, 81.)

A csoport állása:
1. Olaszország 1 pont (1-1)
1. Paraguay 1 (1-1)
1. Szlovákia 1 (1-1)
1. Új-Zéland 1 (1-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik