Élet-Stílus

Csapó Gábor: „Ghána meglepi a világot!”

Argentína lesz a nyerő, Ghána a meglepetés! Csapó Dudi olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, a futballhoz fűződő viszonyáról, és a 2010-es vb-vel kapcsolatos várakozásairól nyilatkozott nekünk.

– Milyen szerepet játszott, játszik az Ön életében a futball?
– Édesapámmal négyéves korom óta jártam ki futballmeccsekre és én is fociztam gyerekkoromtól kezdve. Szerettem, és úgy is éreztem, hogy jól játszom. Ennek ellenkezőjére 15 évesen jöttem rá, amikor már a vízilabda is komoly szerepet játszott az életemben. A futballt azonban azóta is figyelemmel követem, illetve rendszeresen szerepelek kommentátorként is, Európa-bajnokságok, Világbajnokságok és Bajnokok Ligája meccsek alkalmával is. Gyakran mondják rólam, hogy az egyetlen ember vagyok, aki érti a focit. Szerintem, ha az ember magas szinten játszott, akkor másképp látja a futballt!

– Mi a véleménye a 2010-es foci vb-ről?
– Még nagyon az elején járunk, de a meccsek jobbak, mint amire számítottam, azt gondoltam, hogy unalmasabbak lesznek. Remélem, hogy a továbbiakban sem kell csalódnom, és jó derbiket fogunk látni.

– Vágyik arra, hogy élőben is láthassa a mérkőzéseket?
Mint említettem, gyerekkoromban sokat jártam meccsre, illetve később is, de ma már nem vonz, hogy élőben követhessem nyomon az eseményeket. Hozzászoktam a visszajátszáshoz is, szívesebben nézem a televízióban a meccset, vagy nyilvános helyeken szoktam kommentátorként jelen lenni.

Argentínának idén kijöhet a lépés - Higuaín és a nigériai Shittu (MTI/EPA)

Argentínának idén kijöhet a lépés – Higuaín és a nigériai Shittu (MTI/EPA)

– Ön szerint melyik csapat lesz a világbajnok?
– Argentinára tippelek. Ez az ország régen nyert utoljára. Sokan alábecsülik Maradonát is, pojácának tartják, nekem mégis az a megérzésem, hogy az ő csapata fog nyerni idén, bár jósolni nehéz. Sokan, például volt futballisták, szeretnek „semmit” mondani, vagy 5-6 csapatot megjelölni, amikor a tippjükről kérdezik őket, mert félnek a tévedéstől. Én ennél karakánabb srác vagyok, én kimondom, amit gondolok, legfeljebb tévedek! A futballban pont az az izgalmas, hogy bármi megtörténhet, eléggé kiszámíthatatlan az eredmény. A vízilabda és a tenisz más, ott ritkán jönnek akkora meglepetések, mint a fociban. Legtöbbször akkor borul a papírforma, amikor az erősebb csapatok elbízzák magukat, ha gyengébbel kerülnek össze, és a megfelelő figyelem és koncentráció hiánya miatt könnyen alulmaradnak. Ez a magyarokkal is előfordult már régebben, többször is.

– Melyik csapat okoz majd meglepetést a vb-n?
– Szerintem Ghána meglepi majd a világot és ellenfeleit. Ghána csapata fizikai téren különleges. Mindig hangsúlyozom: ma már nem futballozni kell tudni, hanem atlétának kell lenni! Itt természetesen nem a sportág értelmében gondolok az atlétára, hanem a fizikai szint, erő és gyorsaság szerint. A magyaroknál sajnos még mindig az a nézet uralkodik, hogy nem kell sokat edzeni, a minőség számít, nem a mennyiség, pedig kell a mennyiségi munka, pont ebből lesz a minőség! Nagyon fontos a jó erőnlét, a kondíció. Ghána csapata ebben kimagasló.

– És melyik csapat fog a vártnál rosszabbul szerepelni a vb-n?
Spanyolországra tippelek, akik ugyanolyan jók, mint az argentinok, de ez inkább megérzés.

Az erőtől duzzadó atlétáké a jövő - John Mensah és Asamoah Gyan (MTI/EPA)

Az erőtől duzzadó atlétáké a jövő – John Mensah és Asamoah Gyan (MTI/EPA)

– Mit gondol, melyik játékos szerepel majd a legjobban a vb-n, illetve ki lesz a gólkirály?
Az argentin Higuainra számítok. A Real Madridban nagyon jól focizott, annak ellenére, hogy sok helyzetet kihagyott; de előbb-utóbb össze jön neki.

– Higuain még nagyon fiatal, mindössze 22 éves, honnan tudja, hogy „bízhat benne”?
Egyszerűen csak látom a pályán. Értek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik