Élet-Stílus

Biszku Béla betiltatná a róla készült filmet

Miután Biszku Béla és családja személyiségi jogokra hivatkozva nem járult hozzá a film bemutatásához, a kulturális bizottság Országgyűlési határozati javaslatot fogadott el, amelynek értelmében nem lehetne betiltani történelmi dokumentumfilmeket.

A parlamenti testület ülésén részleteket mutattak be a Bűn és büntetlenség című filmből, amelyet a Mandiner blog két újságírója, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás forgatott Biszku Béláról, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni felelősségre vonásokban részt vevő belügyminiszterről. A film bemutatásához Biszku Béla és családja nem járult hozzá.

Novák Tamás elmondta, hogy az Uránia Filmszínházban szerették volna bemutatni a filmet, de a képhez, hanghoz fűződő személyiségi jogok alapján a család ezt megtiltotta. Az alkotók a bemutatás melletti érvelésükben elmondták, hogy Biszku Béla 1957 és 1961 között közszereplő volt, ráadásul előzetesen írásban is hozzájárult a film leforgatásához.

Kisfaludy András, a Dokumentumfilm-készítők Egyesületnek elnöke azt ajánlotta, hogy a film készítői először mutassák be alkotásukat Biszku Bélának. Bakos Edit, az Uránia igazgatója elmondta, hogy a mozinak nincs pénze egy esetleges perben megítélt több millió forint kifizetésére.

Menczer Erzsébet fideszes képviselő kijelentette: Biszku Béla bűnös, mert saját népe ellen fordult, és sok száz ember halála fűződik a nevéhez.

A tényfeltárás minden eszközét meg kell ragadni, hogy kiderüljön, pontosan mi történt a megtorlások során. Ma a világban sok olyan ember ellen folyik eljárás, aki a holokauszttal összefüggésben követett el bűnöket – mondta a képviselő.

Az ülésen az MSZP-s képviselők közül egyedüliként részt vevő Vitányi Iván azt mondta, hogy nem a bizottság feladata Biszku Béla történelmi szerepének megítélése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik