Élet-Stílus

Bemutatjuk a vb magyar játékosát

Lesz magyar játékos a világbajnokságon: Saláta Kornél a szlovák válogatott erősíti.

Saláta Kornél a határtól mintegy öt kilométerre található, többségében magyarok lakta Garamkövesden született 1985. január 25-én. A védekező középpályásként és középső védőként is bevethető játékos FK Stúrovóban nevelkedett, majd megfordult a Matador Púchovban, az Artmedia Petrzalkában, a Banská Bystricában, 2009 óta pedig a Slovan Bratislava játékosa, s mint ilyen az előző szezonban 29 bajnokin négy gólt szerzett.

A jelenlegi értékét 600 ezer euróra becsüli transfermarkt.de címen elérhető internetes szaklap. Korábban egyébként a Ferencváros és a Győr is megpróbálta leigazolni, utóbbi állítólag már meg is egyezett a 190 centiméter magasra nőtt labdarúgóval, az Artmedia makacssága miatt azonban kútba esett az üzlet. Saláta Kornél szlovák bajnokként és kupagyőztesként 2008. május 24-én, a Svájc elleni meccsen mutatkozott be a szlovák válogatottban, ezt követően még háromszor öltötte magára a címeres mezt, a vb-selejtezőben kétszer szerepelt – gól egyelőre nem „színesíti” a statisztikáját.

Saláta egyaránt vallja magát szlováknak és magyarnak, de Garamkövesden, családi körben magyarul beszél, és anyanyelvét akár Dél-Afrikában is gyakorolhatja, ebben társa lehet a magyar édesanyától származó Ján Durica. Arra kevés az esély, hogy Vladimír Weiss kezdőként szerepelteti az első vb-jén játszó szlovák csapatban, ha mégis pályára lép, nem ő lesz az egyetlen magyar, aki más országot képvisel világbajnokságon.

Az 1930-as tornán résztvevő román csapatban öt magyar is volt, később Puskás Ferenc a spanyol, Dembrovszki Imre, Szatmári Lajos és Selymes Tibor a román, Szabó József és Rácz László szovjet, Nagy Albert pedig Szerbia és Montenegró csapatát erősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik