Élet-Stílus

Az angolok elkerülnék a németeket

Két angol futballista, a védő Jamie Carragher és a középpályás Gareth Barry is amellett érvelt, hogy jó lenne elkerülni a tornán repülőrajtot vett német válogatottat. A BBC szakírója futballterrort emlegetett az ausztrálok elleni találkozóval kapcsolatban.

A két ősellenség akár a nyolcaddöntőben összefuthat, ha az egyik megnyeri csoportját, s a másik másodikként végez.

Egyelőre úgy tűnik, erre kevés az esély, de 20 éve is mindenki azt gondolta, hogy az akkor Európában még ki is emelkedő Hollandia és NSZK majd szép gondosan elkerüli egymást, aztán a vb-történelem egyik legnagyobb – a sportszakmai elismerés mellett Rijkaard-Völler afférral is ízesített – vb-nyolcaddöntője lett belőle.

Az angolok középső védője, a valószínűleg sokáig harcképtelen Ledley Kinget helyettesítő Jamie Carragher végignézte a németek Ausztrália elleni erődemonstrációját, s elmondása szerint nagyon tetszett neki a fiatal német együttes játéka.

„David James, Steven Gerrard, a stáb egy része és jómagam végignéztük a németek bemutatkozását és egyetértettünk abban, hogy nagyon jók” – állapította meg a liverpooli védő a csapat sajtótájékoztatóján. „Továbbmegyek. A legjobb futballt láttuk a világbajnokság kezdete óta, ezt csak Argentína közelítette meg, habár ők nem értek el ennyi gólt. Özil külön kategória, kiválóan mozgatja a csapatot.”

A Manchester City középpályása, Barry szerint az ausztrálok ellen látott német válogatott, amennyiben megismétli játékát, nagyon veszélyes lehet – a torna korai fázisában jobb lenne elkerülni.
„Lenyűgözött a német csapat, de ugye, mindig ez történik” – ismerte el a BBC Sportnak nyilatkozó futballista. „Mindig leírják őket, és ők mindig hangzatos győzelmekkel válaszolnak. Már megtárgyaltuk, mi lenne, ha velük kéne játszanunk a 16 között, lenne náluk kedvezőbb csapat, az biztos. Figyelemmel követjük a D csoportot, hisz onnan kapunk majd ellenfelet. Épp ezért fontos, hogy megnyerjük a csoportunkat, hogy a D-ből kedvezőbb riválist kaphassunk. Mindenkinek hasonló a célkitűzése – a kellemetlen csapatok lehetséges elkerülése. Akárki kapja majd a németeket, nem fog nekik örülni.”

“Honnan kerítették ezt az Özil-gyereket?” (MTI/EPA)

A két futballista véleményét osztotta Martin Fookes, a BBC szakírója is. Az újságíró szerint elgondolkodtató az a játszi könnyedség, amellyel a német csapat „nemcsak győzött 4-0-ra, hanem, olykor rég látott fineszes megoldásokat alkalmazva, egyenesen terrorizálta ellenfelét. Klose? A kispad volt számára a maximum Münchenben. Podolski? Még a Kölnben is megbukott. Hogy tudnak így játszani a válogatottban? Müller, a támadó, mint középpályás? Magas, elegáns, rendíthetetlen, egy kicsit arrogáns – mint a régi német iskola nagyjai. És hol találták ezt az Özilt? A teremtő kis géniuszt? Mindenhol ott volt, és ő tette azzá Ausztráliát, amivé lett – egy maréknyi öreg futballozó kenguruvá.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik