Élet-Stílus

Gyermekgyalázás és AIDS a focivébé árnyékában

Dél-Afrikában naponta ezer ember hal meg AIDS-ben és egyre magasabb a nemi erőszak, illetve a gyermekek meggyalázásának aránya. A Dél-Afrikáról realista képet festő Themba című film erre szeretné felhívni a figyelmet, egy futballkarrier bemutatásával.

Dél-Afrikában nagyon magas a nemi erőszaknak, illetve a gyermekek meggyalázásának az aránya. A fertőzött nőket pedig nagyon gyorsan megbélyegzik, prostituáltként kezelik. A bántalmazások egy mítosszal vannak összefüggésben.”Sok AIDS-es férfi azt gondolja, hogy védelmet nyújt a fertőzés ellen, ha szűzzel hál. Ezért már hat-kilenc éves gyermekeket is megerőszakolnak” – tárta fel a film rendezőnője, Stefanie Sycholt.

A film alapjául egy könyv szolgált, amely árvaházban élő gyermekek történeteit meséli el. A főhőse, a tizenegy éves kisfiú, Themba édesanyjával és lánytestvérével él nagy szegénységben. Hogy elűzze a gondokat, lelkesen kergeti a labdát barátaival. Épp amikor az édesanya AIDS-ben megbetegszik, és drága gyógyszerekre van szüksége, egy FIFA-edző – akit Jens Lehmann volt német válogatott labdarúgókapus alakít – felfedezi a tehetséges fiút. Themba egészen az ifjúsági nemzeti válogatottig jut. A sportsikerekkel együtt azonban szomorú fordulat is bekövetkezik életében: nemi erőszak áldozataként HIV-pozitív lesz, betegségét pedig nyilvánosságra hozza

A film az érintettek, a betegek szégyenérzetével is foglalkozik. A történetben Themba barátja AIDS-ben elhunyt édesanyját titokban, a kertben ássa el.

Stefanie Sycholt, Véleménye szerint a hagyományos értékek és az önbecsülés elhamvadása társadalmi összeomláshoz is vezet, miközben senki sem hajlandó beszélni a családon belüli erőszakról és az AIDS-ről.

A fiatal fiú példájával Sycholt annak kívánt nyomatékot adni, hogy a HIV-pozitív emberek is változtathatnak helyzetükön, ha kezükbe veszik sorsuk irányítását.

Az emdeni közönségdíjas filmet a futball-világbajnokság után, július közepén kezdik vetíteni Dél-Afrikában, az európai mozikba pedig augusztusban kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik