Élet-Stílus

Jót tesz a világbajnoki győzelem a GDP-nek

A futball világbajnokság győztes országainak bruttó hazai terméke (GDP) rendre megugrik a győzelem évében - állapítja meg a Crédit Agricole Corporation and Investment Bank.

A pénzintézet megjegyzi, hogy az összefüggés további vizsgálatokat igényel, de tény, hogy az elmúlt nyolc futball világbajnokságon a győztes ország GDP-je kedvező fordulatot vett, illetve ha eleve magas volt, akkor tovább nőtt.

Egy kivétel akadt csupán, az 1982-es olasz világbajnoki cím, hiszen akkor a győztes GDP-je 0,4 százalékos csökkenést mutatott. Abban az évben a foci–-GDP összefüggés szerint Franciaországnak kellett volna nyernie, az ország GDP-je ugyanis az egy évvel korábbi mínusz 0,8 százalékról plusz 1,5 százalékra emelkedett.

A közlemény szerint 2006-ban Olaszország GDP-je a mínusz 0,72 százalékról 1,44 százalékra nőtt, 2002-ben Brazília GDP-je a mínusz 2,9 százalékról plusz 1,36 százalékra emelkedett, 1998-ban Franciaország gazdasági növekedése 1 százalékról 1,25 százalékra gyorsult. A közlemény szerint azonban nem tudni miért ugrik meg rendre a világbajnok országok GDP-je a győzelem évében.

Ha nem a foci hat a gazdaság teljesítményére, hanem a gazdasági növekedés inspirálja a játékosokat, akkor az idén alighanem Brazília nyer – jósolja a Crédit Agricole. Az elemzők szerint ugyanis a világbajnokság esélyesei közül Brazília lábalt ki leghamarabb a válságból.

Ha az összefüggés fordított, és nem a foci hat a gazdaságra, hanem a gazdaság a focira, akkor az első negyedévi 2,7 százalékos növekedés újabb brazil győzelmet vetít előre.

MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik