Élet-Stílus

Idén rengetegen adtak vért

A növekvő érdeklődés hatására az elmúlt hónapokban az ellátáshoz szükséges 7500-8000 egység helyett folyamatosan 9000-11000 egységnyi vérkészlet áll rendelkezésre Magyarországon.

Miskovits Eszter ezt az eredményt a véradásért folytatott kampánytevékenységnek és a fiatalok egyre nagyobb aktivitásának tulajdonította a véradók világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt által Pécsett rendezett központi ünnepségen.

Megjegyezte ugyanakkor: a véradókra ennek ellenére folyamatosan szükség van, már csak azért is, mert a véradási aktivitás nyáron, valamint karácsony és újév között tragikusan alacsony. Ráadásul két frekventált vércsoportból, az A pozitívból és a 0 negatívból időszakos hiány előfordul. Ezért sok nagy nyári rendezvényen az idén is lehetőség lesz véradásra.

A véradók világnapját június 14-én ünneplik az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, s a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára. E napon született az osztrák származású, amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, a vércsoportok felfedezője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik