Élet-Stílus

Holland remények, olasz kételyek – újabb nap a foci vébén

A – nem is olyan – halkan esélyesnek mondott hollandok mellett a címvédő is pályára lép ma.

Újabb két csoport képviselői mutatkoznak be a labdarúgó világbajnokság negyedik játéknapján. A délután folyamán az E-csoport négy alakulata lép pályára, míg este a címvédő olaszok Paraguay ellen próbálják meg folytatni azt, amit 4 éve abbahagytak, megnyitva így az F-csoport küzdelmeit is.

13:30-kor Hollandia-Dánia találkozóval indul a mai program. A hollandok képességeiről saját magunk is megbizonyosodhattunk, miután a magyar válogatottat sima 6-1-el intézték el Robbenék a felkészülés során. Valamivel jobban járt Ghána, akiket 4-1-re vertek, de Mexikó sem úszta meg, ellenük 2-1-re diadalmaskodtak a narancsmezesek. A mieink elleni találkozón megsérült Arjen Robben, viszont már ő is elutazott Dél-Afrikába, és a hollandok második meccsén akár pályára is léphet. Csapata nélküle is elég hatékony támadószekciót tud kiállítani, Kuyt, Sneijder, Van der Vaart és Van Persie sem a kutyaütők közé tartozik. Nem csoda, hogy Bert van Marwijk szövetségi kapitány szerint bárkit megverhetnek ezen a vébén. Dánia közel sem készül ilyen önbizalommal, a csapatot sérülések is hátráltatják. Poulsenék a magyar selejtezőcsoportban végeztek első helyen, igaz, ellenünk még gólt sem sikerült szerezniük. A csapat valószínűleg amúgy sem a támadójátékáról lesz híres, ráadásul Bendtner, az Arsenal támadója sérüléssel bajlódik. Csakúgy, mint Simon Kjaer, a Palermo nagy védőtehetsége, aki viszont úgy tűnik, pályára léphet ma. Szükség is lesz rá, a liverpooli Agger-el együtt az ő feladata lehet a várható holland rohamok elhárítása, bár Morten Olsen kapitány szerint mindent tudnak ellenfelükről, nem fogják tudni játékosait meglepni. A dánok a felkészülés során 2-0-ra verték Szenegált, de 1-0-ra kikaptak Ausztráliától és Dél-Afrikától is.

A csoport másik találkozóján Japán találkozik Kamerunnal. Az általános vélekedés szerint a hollandok mögött bármelyik csapat eséllyel pályázik a másik továbbjutó helyre, így nagyon fontos három pont sorsáról születhet ma döntés. Japán 1998 óta mindig a világbajnokságok résztvevője, de eddig csak a hazai pályán megrendezett eseményen tudott továbblépni csoportjából. Felkészülésük sem sikerült túlzottan jól, Szerbia (0-3), Dél-Korea (0-2), Anglia (1-2) és Elefántcsontpart (0-2) ellen is vereséget szenvedtek. Takesi Okada szövetségi kapitányt sokan kritizálják, az elvárások nem túl magasak a csapattal szemben, de nyilván a játékosok és a szakvezetés azért ezt másképp gondolják. Okada például az elődöntőt tűzte ki célul. Kamerunnál a Roger Milla – Eto’o vita borzolta a kedélyeket, miután Milla kritikája után az Inter csatára a csapatból való távozását is meglebegtette. Eto’o végül maradt, és a Szerbia elleni felkészülési meccsen (3-4) két gólt is szerző Webo párjaként próbálhatják bevenni Japán kapuját. Kamerunnak plusz erőt adhat, hogy a vébét Afrikában rendezik, de a felkészülési mérkőzéseken nem a legjobban szerepeltek: az említett szerbek elleni vereség mellett egy portugálok elleni 3-1-es zakó, és egy szlovákok ellen elért döntetlen szegélyezte útjukat. A két csapat eddigi három mérkőzésén egy döntetlen mellett két japán győzelem született.

Az F-csoport nyitómeccsén a továbbjutásra legesélyesebbnek tartott Olaszország és Paraguay zárja a mai napot. A címvédő olasz válogatottat sok kritika érte mostanában, és kevesen tartják képesnek őket megvédeni címüket. Bár a világbajnokságra viszonylag simán jutottak ki, a felkészülés során Mexikó ellen 2-1-es vereség, Svájc ellen pedig 1-1-es döntetlen jött csak össze. Persze az olasz válogatott sem a barátságos mérkőzéseken akarja végigverni a világot, de Marcello Lippit túlzott ragaszkodása miatt is bírálják, amiért keretben tartja a már gyengélkedő Zambrottát, Gattusót, Camoranesit vagy éppen Pirlót. Utóbbi sérülése miatt kihagyni kényszerül a nyitómeccset, helyére Montolivo, a Fiorentina fiatalja léphet. Jó hír az olaszok számára, hogy Marchisio és De Rossi is játékra alkalmasnak tűnik kisebb sérülésük után. Ellenfelük Paraguay, harmadik helyen végzett a dél-amerikai selejtező sorozatban, megelőzve így Argentínát is. Szakértők szerint inkább támadásban alkothatnak nagyot, védekezésben kevésbé. A honosított argentin Lucas Barrios mindenesetre 3 meccsen 3 góllal terhelte az ellenfelek hálóját, mióta Paraguay csapatát erősíti. Oscar Cardozo hiányozhat a nyitómeccsről, Salvador Cabanas viszont az egész tornát kihagyja, őt korábban fejlövés érte, és sajnos nem labda által. A csapat a felkészülés során 1-0-ra verte Észak-Koreát, 2-0-ra Görögországot, 2-2-es döntetlent játszott Elefántcsontparttal, de Írország előtt fejet hajtott 2-1-es vereségével.

A mai program:

13:30 Hollandia– Dánia, Johannesburg, Soccer City
16:00 Japán – Kamerun, Bloemfontein
20:30 Olaszország – Paraguay, Fokváros

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik