Élet-Stílus

Mandela nem lesz ott a megnyitón

Az eredeti tervvel ellentétben, dédunokája halála miatt mégsem lesz jelen a Dél-afrikai Köztársaság és Mexikó futballválogatottjának péntek délutáni világbajnoki nyitómérkőzésén, sem az azt megelőző ünnepségen Nelson Mandela.

Az ország 91 éves, Nobel-békedíjas fekete vezetőjének távolmaradásáról az exelnök ügyeit intéző alapítvány hivatalos közleményben tájékoztatta a vb szervezőit és a nemzetközi közvéleményt.

“Nem lenne helyénvaló, hogy részt vegyen a megnyitóünnepségen” – áll a dokumentumban, amelyben hozzáfűzik: “Biztosak vagyunk benne, hogy a dél-afrikaiak és az egész világ megérti a döntést, és együtt érez Mandelával és családjával ez után a tragédia után.”

Zenani Mandela, aki szerdán ünnepelte 13. születésnapját, és egyike volt Nelson Mandela kilenc dédunokájának, péntek hajnalban halt meg közlekedési balesetben azt követően, hogy több családtagjával ott volt a vb-t felvezető nagy koncerten, a sowetói Orlando Stadionban. Az alapítvány – a tragédia részleteire ki nem térő közlése – szerint más sérültje nem volt a balesetnek.

A szörnyű hír hallatán a nemzetközi szövetség (FIFA) az elsők között fejezte ki együttérzését, a Mandela közreműködésével a világbajnokságot Dél-Afrikába delegáló Sepp Blatter FIFA-elnök megrendülten nyilvánított részvétet.

„Megrázott a hír. Egy ilyen szörnyű tragédiára reagálni nem lehet, nem értem és nem is találok szavakat, amelyek kifejeznék szomorúságomat. A világ labdarúgása osztozik az ön és családja fájdalmában, mindannyian maguk mellett állunk. Megértjük, hogy személyesen nem teheti tiszteletét, a szelleme azonban velünk lesz – s már ezért is nagyon hálásak vagyunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik