Élet-Stílus

Hűsítő párakapuk az Állatkertben

Üzembe helyezték a párakapukat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és az állatok számára is gondoskodnak a megfelelő hűsölési lehetőségről.

A párakapuk lényege, hogy alattuk – a keresztvasra szerelt szórófejek üzembe helyezésével – vízpermetből, illetve vízködből álló függöny keletkezik, amelyen a látogatók bármikor áthaladhatnak. Mivel a vízpermetet, illetve a vízködöt alkotó cseppek mérete a szokásos vízcseppeknél jóval kisebb, lényegesen hatásosabban csökkentik a hőérzetet is. Jelenleg három párakapu üzemel az állatkert területén, de a következő héten további kettőt is üzembe helyeznek, ha erre szükség lesz.

Az Állatkert mikroklímája egyébként párakapuk nélkül is kellemesebb annál, mint amelyet a nagyvárosokban tapasztalhatunk. Kertjellegéből adódóan területének nagy részét összefüggő lombsátor árnyékolja, emellett viszonylag sok a vízfelület is, ami szintén kellemesebbé teszi a kertben uralkodó helyi mikroklímát.

Az intézmény munkatársai természetesen nemcsak a közönségről gondoskodnak, hanem az állatokról is. Az állattartó helyeket eleve úgy tervezik meg, hogy az állatok számára különböző hőmérsékleti zónák, napnak kitett és árnyékos helyek egyaránt hozzáférhetőek legyenek. A pingvineknél árnyékoló vitorlákat feszítenek ki (habár az Állatkertben látható pingvinek egy Dél-Afrika partvidékén honos faj képviselői), és szükség esetén hűs zuhanyról is gondoskodnak a számukra. A jegesmedvéknél tekintélyes méretű medence segít elkerülni az állatok felhevülését: a sárgásfehér bundájú ragadozók természetesen jóval többet is fürdenek ilyenkor, mint más évszakokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik