Élet-Stílus

Amikor a Főtáv hűt! – videó

Az egyik legelavultabbnak és a leginkább pazarlónak tartott fűtési szolgáltatás, a távfűtés kaphat új lendületet, ha tömeges méretekben el tud terjedni a nyári távhűtés. Ilyenkor 36 fokban könnyebb meggyőzni bárkit.

Mint sok egyébbel is, a Szovjetunióban már a hetvenes években kísérleteztek azzal, hogy a távfűtési rendszert nyáron hűtési célra használják. Sajnos, mint sok másban, ebben is inkább csak tapasztalatokkal gazdagodtak. A fizikai törvényszerűségeket ugyanis nekik sem sikerült felülírni. Ami télen működik, vagyis, hogy csövekben keringő meleg víz révén a körülötte lévő levegő is egyenletesen felmelegszik és elkeveredik, a hideg víz révén nem történik meg. Pusztán a jéghideg vasradiátoron csapódott ki a pára, de hidegebb nem lett tőle.

Ilyen jellegű ötlettel – hogy miért nem keringetünk a melegben hideg vizet – majd minden nyáron megkeres minket valamely panellakó – mondja Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.


A távhűtési szolgáltatás különben sem régi igény. Amióta megjelentek a klímák, azóta került előtérbe a nyári hőkomfort. Éppen ez szülte a megoldást is. Ilyenkor a klímák kiszolgálása miatt jelentősen megnő az igény az elektromos áramra. A villamos energiát termelő erőművekben pedig az a víz, amelyet a hűtéshez használnak (hulladékhő) felmelegedve alkalmas arra, hogy vezetéken továbbítva egy ilyen, az épültekben elhelyezett abszorpciós hűtőt működtessen.

Az abszorpciós folyamat az emberi izzadás révén érthető meg leginkább, amikor hő kell ahhoz, hogy az ember a bőrén keresztül párologtatni kezdjen, ezzel lényegében hűtve magát. Természetesen a távhűtés egy zárt rendszer, nem kell állandóan itatni, mint az embert, hogy legyen hűtőfolyadéka.
A rendszer a számítások szerint 5-10-szer hatékonyabb, mint a hagyományos elektromos klímák. A lehetőségnek persze ára van. Az ilyen rendszerrel felszerelt lakások távfűtési/hűtési alapdíja egy pár száz forinttal drágább havonta (a jelenlegi 674 Ft/légkm3/év), mint amelyek nem tudják ugyanezt. Ehhez jön a felhasznált hűtőmennyiség köbméterenkénti ára is, amely meglehetősen borsos, csaknem kétszerese a távfűtés egységenkénti árának.

Az első ilyen, a lakásokban működő rendszer egyébként a csepeli Rákóczi liget lakóparkban van. Az idei nyáron az elmúlt pár nap nagy melege ellenére még nem kérték a lakók a távhűtés bekapcsolását – mondta el Balog Róbert.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik