Élet-Stílus

Parstól elveszik az ezüstöt

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a fehéroroszok fellebbezésének a 2008-as pekingi olimpia férfi kalapácsvető döntőjével kapcsolatban, így Pars Krisztián mégsem lép elő ezüstérmessé. A magyar atléta marad a finálé negyedik helyezettje.

A CAS honlapján közölt döntés értelmében a Pekingben második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon – akiket doppingvétségen értek – egyaránt visszakapja érmét, amelytől még 2008 decemberében fosztotta meg őket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az indoklás szerint a tesztek laboratóriumi elemzése során szabálytalanság történt – akkor az A és a B próba is a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet mutatott ki náluk.

A NOB másfél évvel ezelőtti határozata nyomán a második helyre az eredetileg negyedik Pars, a harmadikra pedig a döntőben ötödik japán Murofusi Kodzsi lépett előre. A magukat ártatlannak valló fehérorosz dobók 2009 januárjában nyújtották be fellebbezésüket a CAS-hoz.
Pars Krisztián az MTI-től tudta meg a döntés részleteit. „Ezek után mi szükség van a doppingellenőrzésre?” – tette fel a kérdést az atléta, aki undorítónak nevezte a határozatot.

„Nem tudok mit mondani, meg voltam győződve róla, hogy én kapom az ezüstérmet, hiszen egyértelműen pozitív lett a két fehérorosz versenyző doppingtesztje. Nem tudom, hogyan utazzak el ezek után egy külföldi versenyre, s szerintem a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is hatalmas presztízsveszteség érte ezzel a döntéssel.”

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára felháborítónak és arcpirítónak tartja a döntést, és a sport legnagyobb csalásának nevezte az esetet. „Nem tudom, hogy a MASZ-nak, Pars Krisztiánnak, vagy az olimpiai bizottságnak van-e lehetősége fellépni a felháborító határozat ellen” – mondta.

A CAS feketén-fehéren megállapította, hogy a két fehérorosz dobó szabálytalanul versenyzett, a pekingi laboratórium műhibája miatt azonban mégis visszakaphatják érmeiket. Egyelőre nem találok szavakat, s Pars Krisztiánnak a jövő hétvégén azzal a tudattal kell dobókörbe lépnie a csapat Európa-bajnokságon, hogy nem biztos, hogy elég a pályán, szabályos körülmények között elért teljesítmény – fogalmazott.

Fazekas Róbert diszkoszvető – akit a 2004-es athéni olimpián megszerzett aranyérmétől fosztották meg doppingvétség miatt – megdöbbentőnek nevezte az esetet. „Nekem legalább úgy fáj ez a döntés, mint Krisztiánnak, mert nagyon jóban vagyunk – mondta Fazekas. – Megdöbbentő, hogy egy magyar versenyzővel ilyesmi történhet. Úgy látszik, ennyivel erősebb a fehérorosz sportdiplomácia. Gyevjatovszkijt és Tyihont egyértelműen pozitív doppingmintával mentették fel, míg annak idején tőlem azért vették el az aranyérmet, mert nem szolgáltattam elég mintát – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik