Élet-Stílus

Megtört a 49 éves átok

Negyvenkilenc év után lett ismét Stanley-kupa-győztes a Chicago Blackhawks együttese a tengerentúli profi jégkorongbajnokságban (NHL).

A Blackhawks szurkolói 1961 óta vártak az újabb diadalra, amely Patrick Kane-nek köszönhetően született meg csütörtök virradóra, a Stanley-kupa döntőjének hatodik találkozóján. A chicagóiak az amerikai szélső hosszabbításban szerzett, igencsak furcsa góljával idegenben győzték le negyedszerre is a riválisukat, a Philadelphia Flyerst, amelynek otthonában utoljára 1996-ban – tíz meccsel ezelőtt – tudtak nyerni.

„Azt gondoltam, passzolni fog, de az alapvonalról a lábamra bombázta korongot, amely becsusszant alattam…” – magyarázta a bizonyítványt az amúgy jól védő, a mindent eldöntő gólnál azonban nagyot bakizó Michael Leighton, a Philadelphia Flyers kapusa.

A szeles város csapata, amely a második helyen zárta az alapszakaszt nyugaton, a Nashville Predators és Vancouver Canucks legénységét egyaránt 4-2-vel, a San Jose Sharksot söpréssel, azaz 4-0-val búcsúztatta a rájátszásban. A lendület a Stanley-kupa döntőjére is megmaradt, Chicago 2-0-ás előnnyel utazott harmadik és negyedik meccsre Philadelphiába, ott azonban a Fylers szárnyalt, s kiegyenlített. A Blackhawks aztán újabb hazai sikerével jutott a győzelem küszöbére, amelyet szerdán, Kane góljával át is lépett.

A győztes sereg (MTI/AP)

A győztes sereg (MTI/AP)

A döntő legértékesebb játékosának (MVP) a chicagói csapatkapitányt, Jonathan Toewst választották. A kanadai csatár az idén bajnok és olimpiai aranyérmes lett, és mivel korábban nyert már világbajnokságot is, bekerült a három legértékesebb sportági kupát begyűjtő elittársaságba. „Stanley-kupa-győztesnek lenni a legjobb érzés, amit valaha is átéltem. Szinte felfoghatatlan…” – mondta el az ilyenkor „szokásos” monológot Toews.

Stanley-kupa-döntő
1. mérkőzés:
Chicago Blackhawks-Philadelphia Flyers 6-5

2. mérkőzés:
Chicago Blackhawks-Philadelphia Flyers 2-1

3. mérkőzés:
Philadelphia Flyers-Chicago Blackhawks 4-3, h.u.

4. mérkőzés:
Philadelphia Flyers-Chicago Blackhawks 5-3

5. mérkőzés:
Chicago Blackhawks-Philadelphia Flyers 7-4

6. (utolsó) mérkőzés:
Philadelphia Flyers-Chicago Blackhawks 3-4, h.u.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik