Élet-Stílus

Külföldi hétvége: bécsi szelet vagy angol királynő?

Június második hétvégéje már javában nyárnak számít, és ha az időjárás is engedi, szélesebb kitekintéssel kereshetünk programokat. Itt van néhány lehetőség, amikért érdemes lehet teletankolni az autót vagy repülőre szállni.

Pozsony


Külföldi hétvége: bécsi szelet vagy angol királynő? 1

A szlovák főváros közelebb van, mint sok hazai város, nagyjából két óra alatt odaérhetünk autóval. Ha másért nem, egy sztrapacskára is átugorhatunk, vagy csak nézelődni a Dévényi várban berendezett bolhapiacon. Pénteken és szombaton egyébként szlovák ételfesztiválba csöppenhetünk, ahol helyi étel- és borkülönlegességeket kóstolhatunk. Látványos főzőversenyek is lesznek Pozsonyban dolgozó elismert szakácsok vezetésével. Ha ennél kulturálisabb eseményre vágyunk, akkor a Szlovák Nemzeti Színházban pénteken Donizetti Lucrezia Borgiá-ja, szombat este pedig Verdi A trubadúr-ja látható és hallható.

Bécs

Külföldi hétvége: bécsi szelet vagy angol királynő? 1

Osztrák szomszédainkhoz már egy múzeumlátogatásra (mindenekelőtt az Egon Shiele-tárlatra) és egy wiener schnitzelre – apfelstrudelre is érdemes kiruccani. De körülnézhetünk a bécsi éjszakában is. A Drachengasse Színházban a The Late Night Theatre Jam példáulkitűnő választásnak tűnik pénteken, ugyanis az English Lovers nevű színjátszó csoport díjnyertes improvizációs előadását nézhetjük meg. Ez a produkció mindig eredeti, nincs ismétlés, csak váratlan fordulatok, zene és sok hülyeség. A csoport utolsó előtti előadása látható ebben a szezonban, színházrajongók semmiképpen ne hagyják ki!

Szombaton a Bécsi Állami Operaházban Léo Delibes Coppélia című balett-előadása megy, nagyrészt magyar közreműködőkkel. Déri András és Kováts Gergely Csanád neve tűnik fel a táncosok között, a koreográfiát pedig Harangozó Gyula követte el Metzger Márta segédletével. Ha esetleg nem kapnánk jegyet, akkor sem maradunk zene és látvány nélkül, mivel a Herbert von Karajan téren élőben, kivetítőről nézhetjük végig a produkciót. Ez nem mellesleg kitűnő hangulatteremtő egy kiülős vacsora mellé is.

Berlin

Külföldi hétvége: bécsi szelet vagy angol királynő? 1

Ma talán Berlin Európa legizgalmasabb városa, ami már önmagában megér egy hosszabb utat, méh akkor is, ha épp nem történik semmi. Bár ilyen nap nem igen van a naptárban. Most a Nemzetközi Design Fesztivál dübörög, ahol több mint 400 profi és fiatal tervező legújabb munkáit ismerhetjük meg. A művészien inspiráló vagy éppen a poénos, de teljesen értelmetlen tárgyakat 11 ezer négyzetméteres, hatalmas repülőhangárokban, a Flughafen Berlin Tempelhofban lehet megsasolni. A háromnapos rendezvény alatt számos workshop lesz látogatható, ahol a designerek boszorkánykonyhájába pillanthatunk be. Játszhatunk, építhetünk és akár még lézerrel vagy 3D nyomtatóval is összefuthatunk. Több olyan designer és stúdió is képviselteti magát, akik már korábban is bizonyítottak és több díjat is elhoztak innen-onnan. A legismertebb nevek között szerepel a tavalyi nyertes bécsi tervezőpáros, Katharina Mischer and Thomas Traxler (azaz a mischer’traxler), de ott lesz Marco Dessi és Max Lamb is. Dadaizmus rebootolva.

Operát nézni Berlinben nemcsak egyedülálló kulturális élmény, de egyszer-egyszer kifejezetten jólesik azt mondani ismerőseinknek: „Most voltunk a berlini operában”. Persze mindenfajta sznobizmus nélkül állítható, hogy egy ilyen program kivételesen emelkedett esemény. A Német Operában Verdi Othello-ja van éppen műsoron José Curával a címszerepben.

London

Külföldi hétvége: bécsi szelet vagy angol királynő? 1

Aki szombaton a Trafalgar Square környékén sétál, ne lepődjön meg, ha durván mintegy ezer pőre biciklistába botlik. Évente ilyenkor tartják ugyanis ezt a kedves, ámde teljesen értelmetlen globális népszokást – csupsz bringások a klímaváltozás ellen (hoppá!). Mint program, nem sok szórakozást ígér azon kívül, hogy végig lehet nézni, amint bohókásan, huncutul nevetgélve elkerekeznek előttünk ezek a kedves fiatalok. Megnézhetjük a Londoni Ékszerhét kiállításait, divatbemutatóit és workshopjait, ahol olyan ékszertervezők mesterművein ámulhatunk, mint a Dower & Hall, Sam Jones vagy Rebecca Steiner. Az esemény a város több helyszínén zajlik majd, többek között a Clerkenwell-nél és a Hatton Gardenben.

II. Erzsébet születésnapját minden évben nagy felhajtás és pompa kíséretében ünneplik a londoniak (például meztelen biciklistákkal). A Trooping the Colour elnevezésű rendezvényen a Buckingham Palota testőrei tűzpiros egyenzakójukban és magas, fekete szőrmekucsmájukban lóháton, illetve gyalog mennek végig a whitehall-i Horse Guards Parade-on. Ezen az eseményen maga az ünnepelt is megjelenik egy kis kesztyűs integetés erejéig, majd magára hagyja a kíváncsiskodókat. Ettől függetlenül megéri érte korábban felkelni.

A fantasztikusnak ígérkező vasárnapi Coin Street Festival is jól hangzó programokkal igyekszik bevonzani a tömeget a Bernie Spain Gardenbe. Élőzene, utcai színház, szónokok és gasztronómiai különlegességek (sör, fish&chips, hot dog – na jó, nem) várják a népet. Az együttműködés jegyében megrendezett fesztivál egyben a Menekültek Hetének a megnyitója is. Kiállítások és gyerekprogramok is ingyen látogathatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik