Élet-Stílus

Bacskai Balázs már érmes

Bacskai Balázs már biztosan éremmel zárja a moszkvai ökölvívó Európa-bajnokságot, miután a 69 kg keddi negyeddöntőjében legyőzte a román Gheorghe Ionutot.

A nap egyetlen magyar szereplőjére nem várt könnyű ellenfél kedden, hiszen a román, igaz, egy súlycsoporttal lejjebb, de olimpiai (2004) és Európa-bajnoki bronzérmes volt.

A mérkőzés az Eb-n már nem először tapasztalt közjátékkal indult, mivel az egyik pontozónak nem sikerült időben megérkeznie, így a két bokszoló rajtra készen percekig ácsorogni kényszerült. Bacskai minden bizonnyal türelmetlenül várhatta már a kezdést, ez azonban nem látszott meg ökölvívásán, a korábbi két meccsén megszokotthoz hasonlóan ezúttal is türelmes volt, biztos védekezésből rendszerint csak balegyenesekkel szúrt ki. Ezek ugyan nem voltak látványos ütések, sem pontot érőek, de arra már az első kettő elég volt, hogy ellenfelének orrán felszakadjon a bőr. A menet végül 1-1-es döntetlennel zárult.

A folytatásban is szépen, nyugodtan bokszolt a korábbi junior-világbajnok, ám ekkor már jobbegyenes-balhorog kombinációkkal “operált”, többször nagyon tisztán talált, így a szakasz felénél biztosan vezetett. A magyar tábor egyre nyugodtabban figyelhette a menetet, melyből még több mint egy perc volt hátra, amikor egy újabb jobbos után Ionut bal szeme alatt is eleredt a vér, az orvos pedig úgy döntött, hogy nem folytathatja tovább a találkozót. Bacskai Balázs ezzel felnőttpályafutása első érmét szerezte meg világversenyen.

Az édesapja, Bacskai Imre edzette bokszoló a pénteki elődöntőben azzal az ukrán Tarasz Selestyukkal csap össze, aki az első fordulóban a tavalyi világbajnokságon második orosz Andrej Zamkovojt verte.
“Nagyon nyugodt voltam az egész meccsen, sokkal jobban ment a boksz, mint szombaton és vasárnap, s most nagyon boldog vagyok, hogy végre összejött az érem – nyilatkozta az “ötperces meccs” után a fiatal sportoló. – Az első menetben nagyon türelmes voltam, tulajdonképpen csak balegyeneseket ütöttem, a másodikban azonban már jobb-balokat is, és végig úgy éreztem, hogy kézben tartom az összecsapást. Megvan a dobogó, s az ukrán elleni elődöntőre már sokkal nyugodtabban készülhetek, mint eddig. A korábbi meccseit nézve nem tűnik verhetetlennek, az első fordulóban egy nagyon gyenge formában lévő Zamkovojt vert meg.”

A negyeddöntők második, szerdai napján négyen lesznek érdekeltek. Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg), Darmos József (91 kg) és Bernáth István (+91 kg) is éremért lép szorítóba a Megaszport Sportcsarnokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik