Élet-Stílus

A kávé hatása csak illúzió?

Kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztóknak azért van szükségük a kávéra, hogy ne jelentkezzen a koffeinmegvonás tünetei.

A brit Bristol University kutatói azt sejtetik, hogy tévedésben élnek azok, akik a kávénak élénkítő hatást tudnak be. Szerintük ez csupán népszerű hiedelem, a valóság azonban az, hogy a rendszeres kávéfogyasztók azért isznak sokat a keserű italból, hogy tompíthassák az elvonási tüneteiket. A kávé tehát az esetükben nem hogy nem élénkít, hanem erre van szükség ahhoz, hogy visszaálljon a szervezet a normál állapotra.

A koffeint ma a legnépszerűbb drognak tartják, az ital pedig valóban hatást gyakorol a központi idegrendszer receptoraira. Ezek az „érzékelők” szerepet játszanak a vérnyomás, az alvás-ébrenlét és az éberség szabályozásában is. A Neuropsychopharmacology című folyóiratban ráadásul hangsúlyozzák, hogy nem minden koffeinfogyasztó érzi a megvonásos tüneteket. Emellett kitérnek arra, hogy más drogokkal ellentétben a hatása valóban enyhe, és számos kedvező hatást is gyakorol a szervezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik