Élet-Stílus

Szemüveggel kevesebb a baleset?

Egyszerű és praktikus megoldást javasolnak az ausztrál tudósok az időskori elesések ellen: a távollátó szemüveg használatát.

A kutatók multifokális lencse helyett javasolják a távollátó szemüveget, még akkor is, ha a multifokális lencse jóval kényelmesebbnek bizonyul. Tanulmányok szerint azonban azok a szemüvegek, amelyek lencséi a távol- és közellátásban is segítenek, kockázatot jelentenek a viselőik számára, főleg amikor föl-le lépcsőznek. Ennek oka, hogy az ilyen típusú szemüvegekkel romlik a távoli mélységérzékelés, ami időseknél egyensúlyvesztést okozhat.

A tudósok úgy támasztották alá ezt az elméletüket, hogy egyszerű, távollátásra szolgáló szemüveget adtak az idősebb embereknek. Azt tapasztalták, hogy a módszer különösen a hetvenen felüli, otthonukat legalább heti rendszerességgel elhagyóknál működött. Náluk 40%-kal csökkent az esések száma.

Egyáltalán nem használt ez a megoldás azoknál, akik többnyire otthon tartózkodtak: jelentősen megnőtt az eséseik száma és előfordult, hogy ezek oka éppen a szemüveg volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik