Élet-Stílus

Mi legyen a használt sütőolajjal?

Noha igen veszélyes a környezetre és az egészségre, az elhasznált sütőolaj gyakran a mosogatóban végzi, hiszen kevesen tudják, hogyan ártalmatlanítsák ezeket a veszélyes hulladékokat.

A sütőolaj, az akkumulátor, a használt elem, mind-mind olyan szemét, ami különleges kezelést igényel és erre ma leginkább a hulladékgyűjtő udvarok adnak lehetőséget, ám igaz az is, hogy ebből még nincs minden településen. A magyarországi, összesen 41 hulladékgyűjtő listája megtalálható az interneten: Budapest mellett Székesfehérváron, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden és néhány kisebb településen vannak udvarok, amiről a lakosság nem mindig tud.

A veszélyes hulladékokat, amilyen a fáradt olaj, a festék és a hígító, vagy éppen az étolaj, a lakosság a hulladékgyűjtő udvarokban adhatja le. Ide célszerű autókkal egyszerre nagyobb mennyiségben hozni a flakonokat. Arról is érdemes előre tájékozódni, hogy az adott hulladékgyűjtő udvar mit vesz be, mert teljesen rendszertelen, mit fogadnak be. Nemcsak az olajat, hanem az elektronikai hulladékokat, a festékeket és a ragasztókat, sőt a gyógyszereket is külön kellene gyűjteni. Ez azért fontos, mert ezek a veszélyes anyagok a többi szemét közé kerülve megfertőzik az egész kupacot.

Ajánlott linkek:

Hulladékgyűjtő udvar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik