Élet-Stílus

Közérthetőbb jelzésrendszer a naptejeken

A strandszezon után közérthetőbb és egyszerűbb jelzésrendszer lesz naptejeken - erről döntött nemrég az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal.

A szakértők faktorszám helyett csillagokra cserélné a megszokott, régi jelzésrendszert a naptejeken. Az új rendszert ezzel együtt is legkorábban a szezon után, októberben vezethetik be a régi helyett, aminek használata meglehetősen problémásnak bizonyult. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szóvivője elmondta, hogy a legtöbb termék széleskörű UVA és UVB védelmet ígér, a standard tesztek azonban csak azt tudják kimutatni, mennyire véd az adott termék az UVB sugarak ellen, az UVA sugárzásra nincs ilyen.

Az új rendszerben csillagok jelölnék a védelem szintjét és a szóvivő szerint nagyobb figyelmet fordítanak majd arra is, hogy figyelmeztessék az embereket a napvédők helyes használatára. A szakértők szerint a napozók ugyanis csak a szükséges mennyiség 25-50%-át használják egy alkalommal. A szóvivő hozzátette azt is, hogy a napozóknak legalább 30 faktoros naptejet kell használniuk és érdemes betartaniuk a napozásra vonatkozó alapszabályokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik