Élet-Stílus

Fegyver- és óvszerarzenál a focivébén

High-tech felszereléssel a focihuligánok és a terroristák ellen, 42 millió óvszerrel az AIDS-fertőzés ellen – Dél-Afrika minden téren bebiztosítja a világbajnokságra érkező focistákat és a mintegy félmillió szurkolót. A brit sportriporterek azonban semmit sem bíznak a véletlenre: speciális harctéri kiképzéssel felvértezve utaznak a vb-re.

Ez lesz az eddigi legbiztonságosabb foci-vb – szajkózzák hónapok óta a dél-afrikai szervezők. Ennek azonban már az ellentmondani látszik, hogy még el sem kezdődött az egy hónapos sportesemény, de a házigazdákkal való barátságos mérkőzésre érkező kolumbiai focisták ötcsillagos szállásáról már elloptak 2800 dollárt.

A hotel vezetősége azzal védekezett, hogy nehéz ellenőrizni a migráns szállodai takarítókat, ám a sajtóhír hallatán az USA már megkongatta a vészharangokat, és alapos figyelmeztetést adott ki állampolgárainak. „Vezetés közben tartsd zárva a kocsiajtót és -ablakot, ne hagyj elől pénztárcát, mobilt, bőröndöt, kézitáskát, légy óvatos a közlekedési lámpáknál, piros lámpánál hagyj a kocsidnak menekülési útvonalat, gyanakodj a balesetnek tűnő közlekedési akadályokra, amelyek akár megrendezettek is lehetnek, maradj együtt a többiekkel, ne sétálj esténként, ne viselj drága ékszert” – hangzik néhány jó tanács. Mindeközben a délafrikaiak szerint a labdarúgó-vb-re érkező külföldieknek – egy olyan országban, ahol a statisztikák szerint naponta átlagosan 50 embert gyilkolnak meg – csupán a páviántámadásoktól kell tartani, ugyanis a majmok előszeretettel rohamozzák meg a turistákat élelemért.

High-tech arzenál

A házigazda pedig átment a vizsgán. Mégpedig a FIFA bólintott rá a terrorfenyegetés, a huliganizmus és más bűncselekmények ellen hozott, 146 millió dollárra rúgó biztonsági tervére. Hogy mennyire fog ez a gyakorlatban beválni, arról 54 ezer rendőr és 90 millió dollárba kerülő biztonsági felszerelés (10 vízágyú, új helikopterek, 100 BMW, jet skik, gyors helyzetváltoztatásra képes motorcsónakok /ún. speed boat/, nagy teljesítményű mentőautók, a legmodernebb bombahatástalanító felszerelés, stb.) fog gondoskodni.

(fotó: MTI/EPA)

Új helikoptereket is bevásárolt Dél-Afrika (fotó: MTI/EPA)

Nathi Mthethwa, a biztonsági ügyek minisztere szerint nem fenyegeti semmiféle terrorveszély a június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságot. A tárcavezető határozottan visszautasította azokat feltételezéseket, miszerint akár az al-Kaida, akár más militáns csoport támadást szervezne a sportesemény részt vevői ellen. Az USA és Nagy-Britannia azonban a bűnözés mellett a terrortámadások veszélyére is figyelmeztette állampolgárait, mondván egy olyan nagyszabású rendezvény, mint a foci-vb potenciális célponttá válhat a terroristák szemében. Terrorszakértők szerint a szurkolók vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, hiszen csapatuk mezébe öltözve saját maguk hordozzák mellkasukon a céltáblát. A külföldieket különösen a szállodák és a stadionok környékén érheti támadás. A brit fociszurkolóknak még azt tanácsolták odahaza, hogy érdemes beszerezniük (körülbelül 45 fontért, átszámítva 15 ezer forintért) egy – a póló alatt is hordható – szúrásálló mellényt, amelyen akár az életük is múlhat.

Katonai kiképzés riportereknek

Pár napra Kabullá alakult át az angliai Hertfordshire egyik zöld területe, ugyanis a foci-vb-re utazó brit újságírók és sportriporterek speciális katonai kiképzést kaptak. A felkészítések során többek között a Daily Mail, a The Times, a Guardian, valamint a BBC tudósítói olyan ismereteket sajátítottak el, amelyeket immár utcai rablótámadás, emberrablás, lövöldözés, (kés, lőfegyver, robbantás okozta sérülések nyomán) elsősegélynyújtáskor vagy éppen tömegverekedés esetén alkalmazni tudnak. S miért volt mindezekre szükség? Dél-Afrika egy gyönyörű ország, de amikor leszáll az éj, különösen veszélyessé válik – állítják munkaadóik, akik minimálisra igyekeznek csökkenteni a kiküldött tudósítóikra váró veszélyeket. A BBC Dél-Afrikába utazó 270 tudósítója között még a labdarúgókból szakkommentátorrá vált Gary Lineker és Alan Hansen is speciális harctéri kiképzést kaptak.

(fotó: MTI/EPA)

A főpróbán jól teljesítettek a biztonsági erők (fotó: MTI/EPA)

A brit újságírók, tudósítók egyéni kérésre akár testőrszolgálatot, valamint a szállodai szobákhoz 24 órás biztonsági szolgálatot is igénybe vehetnek otthoni biztonsági cégektől. Az újságírók, kommentátorok fél napra vagy egész napra (a hotelbe való visszaérkezésig) képzett testőrt bérelhetnek, akiknek a díja (az utazás és ellátás költsége nélkül) egy hétre 9 ezer fontra (átszámítva mintegy 3 millió forintra) rúg.

Óvszer raktáron

Az örömlányok is javában készülődnek a foci-vb-re. Előreláthatóan a világ számos országából – különösen Kelet-Európából – közel 40 ezer prostituált érkezik Dél-Afrikába abban bízva, hogy az egy hónapos sportrendezvény kiváló munkalehetőséget kínál számukra. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az AIDS elleni védelem is, Nagy-Britannia is besegített a délafrikaiaknak: a szervezők kérésére a britek 1,5 millió dollár értékben küldtek óvszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik