Élet-Stílus

Sokan kritizálják a vb-labdát

Meglepetésének adott hangot a bírálatok miatt a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos játékszerének gyártója, az adidas, amely állítja: december óta csak pozitív visszajelzéseket kapott a labdával kapcsolatban.

Thomas van Schaik, a német sportszergyártó vállalat szóvivője elmondta, az elmúlt hónapokban különböző bajnokságokban tesztelték a Jabulaninak elnevezett játékszert, ráadásul a vb-résztvevőknek is biztosították a lehetőséget a kipróbálásra, hogy legyen idejük alkalmazkodni az új fejlesztésű labdához.

“A kritikák alapján úgy tűnik, a csapatok nem sokat nyernek azzal, hogy tesztelhetik a Jabulanit – fogalmazott van Schaik. – Átfogó kísérleteket végeztünk, s a magaslaton ugyanúgy viselkedik, mint az összes többi labda.”

A szóvivő hozzátette, a futball történetében a világbajnokságok előtt általában kritika érte a játékszereket, a tornák után azonban mindig elhallgattak az ellenséges hangok, s már csak a szép góloktól és védésektől volt hangos a közvélemény.

Az elmúlt hetekben többek között Julio Cesar, a brazilok, Claudio Bravo, a chileiek, és Gianluigi Buffon, a címvédő olaszok kapusa is élesen kikelt az adidas-labda ellen. A hálóőrök szerint “szörnyű”, “rettenetes” és “alkalmatlan” az általuk strandröplabdához hasonlított játékszer, amely “bizarr dolgokat művel magaslaton és tengerszinten egyaránt”. Buffon véleménye így hangzott: egy ilyen fontos tornán “szégyen, hogy ezzel a labdával kell futballozni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik