Élet-Stílus

Hétvégére jön a nyár

A hét eleji özönvíz után észre sem vesszük majd a hétvégén előforduló kisebb esőket, a hőmérséklet 10 fokkal emelkedik. Májusban minden rekord megdőlt.

Hétvégén már csak jelképes mennyiségű csapadékra számíthatunk, szombaton főleg az északi országrészben, vasárnap már az ország nagyobb részén. A mégis lehulló kevés eső kevesebb lesz, mint a párolgás mértéke – tudta meg az fn.hu az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A hőmérséklet is lényegesen magasabb lesz, a hét utolsó két napján 21-26 fokot mérhetünk. Napos, „száraz” időről csak azért lenne túlzás beszélni, mert igen erős lesz a párolgás, amitől nedves, „dunsztos” lesz a levegő.
A jövő héten már igazi nyárról beszélhetünk, a hőmérséklet eléri majd akár a 30 Celsius-fokot is. A meteorológusok azonban figyelmeztetnek, hogy a hétvége még igen messze van, az előrejelzés helyenként változhat.

Vörös riasztás

Jelenleg azonban tombolnak az elemek, áradnak a folyók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a 90 km/órát meghaladó szél és a 12 óra alatt lehulló akár 50 mm eső miatt a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben a Közép-Dunántúlon. A Dél-Dunántúlonra is vörös riasztást adtak ki, itt a hasonló mennyiségű csapadék mellett a széllökések elérhetik a 60 km/órát.

Figyelmeztető előrejelzés június 1-jére (forrás: met.hu)

Figyelmeztető előrejelzés június 1-jére (forrás: met.hu)

Narancsriasztás él az összes Észak- és Nyugat-Magyarországi megyében is. A részletekről ide kattintva tájékozódhat.

Rekordok dőltek

A rendszeres mérések megkezdése óta még soha nem esett ennyi eső májusban ilyen hosszú ideig és akkora területen, mint idén – derül ki az OMSZ adataiból. A mérőállomások adatai szerint májusban a legtöbb csapadék – 273 milliméter – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc környékén esett. Nagy mennyiségű eső volt Heves (256 milliméter), Tolna (249 milliméter) és Pest megyében (235 milliméter). Bakonybélben három nap alatt esett le a féléves átlagos csapadékmennyiség, 260 milliméter.

Az előző hónapban az ország legcsapadékosabb régiója a középső és az északi volt, míg keleten és nyugaton kevesebb volt az eső. A legszárazabb Vas megye volt, ott a csapadék szintje nem érte el a 100 millimétert egy hónap alatt. A tavaly májusi csapadék mennyisége jóval elmaradt az ideitől, akkor a legtöbb, 114 milliméternyi, Heves megyében esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik