Élet-Stílus

Tévhitek a vízipipáról

Kanadában, ahol már minden nyilvános helyen betiltották a dohányzást, még a legelőkelőbb kávéházakba is betört a vízipipa.

Egy frissen készült felmérés szerint Észak-Amerikában a fiatalok 23%-a használt vízipipát az elmúlt év folyamán. A kutatók most attól tartanak, hogy azért lesz egyre népszerűbb a vízipipa, mert sokan azt hiszik, egészségesebb, mint a cigaretta. A Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklap szakértője elmondja, hogy manapság egyre kevésbé elfogadott nyílt helyen dohányozni, a vízipipa ezzel szemben egyre népszerűbb.

A felmérés szerint sok dohányos éppen egészségtudatosságból áll át a vízipipázásra. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a shisa egyáltalán nem egészségesebb. Sőt, több füstnek és szénmonoxidnak teszi ki a szervezetet, mint a cigaretta. A nikotinbehatás elméletig ugyanakkora, de a dohánytól függően még magasabb is lehet. Sokan azt hiszik, hogy a kellemes „ízű” vízipipadohány kevésbé mérgező, ám ez egyáltalán nem igaz.

Azok, akik a vízipipázásra esküsznek, meg vannak győződve arról, hogy a pipa talpában lévő víz kiszűri a méreganyagokat. Ez valóban igaz, ám közel sem elég ahhoz, hogy csökkentse az egészségkárosító hatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik