Élet-Stílus

A Gundelt is lepontozták

Az Alexandra Étteremkalauz legújabb számában ismét értékelték a hazai éttermeket: sokan javítottak, mint a Tigris vagy a Kogart, de az olyan nemzeti büszkeségnek tartott éttermek, mint a Gundel, a Kárpátia vagy akár a Náncsi Néni a 19 pontos skálán el sem érték a 10 pontot, míg számos felkapott étterem az értékelhetetlen kategóriába került. A legjobb a Costes és a Château Visz lett.

A Château Visz és az év közben a Michelin-csillagot Magyarországon elsőként elnyerő étterem, a budapesti Costes kiemelkedett a hazai mezőnyből. Bár a Balaton környéki Chateau Visz fél ponttal előzte meg fővárosi vetélytársát, a listavezető étteremben azonban éppen a lapzárta után váltottak séfet – Erik Schröter konyhafőnök helyét az eddigi sous-chef, Stefan Gebhardt vette át – ezért a 16 pontos eredményt a szerkesztők végül zárójelbe tették, és az év étterme idén is a Costes lett.

Az idei kiadvány újdonsága, hogy az étterem értékelő oldalán rövid angol nyelvű összefoglaló is olvasható. A szerkesztők emellett szigorítottak az értékelésen is: a nemzetközi összehasonlíthatóságot szolgáló, 19 pontos rendszerben (a 20 pont az elérhetetlen tökély) immár 16 pont kell a Michelin-csillagos teljesítményhez.

Toplista

Château Visz – (16)
Costes – 15,5
Csalogány 26 – 14,5
Onyx – 14,5
Bábel – 14
Alabárdos – 13,5
Enoteca Corso – (13,5)
Fausto’s 13,5
Arany Kaviár 13
Aranyszarvas Bisztró – 13
Bock Bisztró – 13
Fuji – 13

A tesztelt mintegy 300 étteremből 44 teljesített 11 pont fölött, amely, amely azt jelenti, hogy ott jó, és egyre jobb esély van arra, hogy az ember igazán jót egyen. Ebből a logikából következik, hogy a tesztelők szerint a 10 pont alatti éttermekben nem igazán jók az esélyek egy minőségi ebédre, vacsorára, de azért számos erényt tud felmutatni. Ide sorolták többek közt a Gundelt (9,5 pont), ahol „jellegtelen zsemlefélét adtak, némi vajjal”, és az „előre elkészített kacsamell nagy része bőr (mely nem ropog), a hús eléggé kiszáradt”. Ugyancsak ide került a Kárpátia (8,5 pont), ahol a füstölt pisztráng „ipari védőgázas haltermék”, a „padlizsánkrémen pedig átüt az oxidáló vöröshagyma nyers íze.

A legalsó még értékelhető szintre került a Paprika TV Paprika sztárjait felvonultató Pastrami (8,5 pont), ahol a „pirítós gyengébb ipari minőség”, és a „csokoládétorta narancsfagylalttal, „mikróban melegített sütemény, a fagylalt egy tejszínrajongó fagylaltkészítő produktuma. A legalacsonyabb 8 pontot kapta a Mátyás Pince Étterem is, ahol a „szárazkás a hús idősödő borjúból”, a „tört burgonya vizes”, a „réteslapok félig nyersek maradtak” és „szomorú a desszertrelitás”.

Ezután már csak az igazán értékelhetetlen éttermek maradtak, amelyek közt olyan legendás hírnévvel bíró intézmények is a feketelistára kerültek, mint a Centrál Kávéház, a Kéhli Vendéglő, vagy a Mauro Ristorant, amelyeknek vélhetően a legendájuk túlnőtte a valódi értéküket.

Helyettük azonban lássuk a legjobbakat:

A legmagasabb pontszám, várakozással: Château Visz
Az év étterme – Costes
Az év konyhafőnöke – Pethő Balázs / Csalogány 26
„A magyar gasztronómia reménysége díj – Széll Tamás / Onyx
Az év legjobb szervize – Fausto’s
Az év étteremtulajdonosai
Gerendai Károly / Costes
Andrusch Péter /budavári Alabárdos
Csapody Balázs / Kistücsök Balatonszemes
Legjobb ár-érték arány – Olimpia
Az év csárdája – Udvarház Bánd
Az év kifőzdéje” – Kádár Étkezde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik