Élet-Stílus

A tabletta a legnépszerűbb

Az amerikai nők főleg fogamzásgátlóval védekeznek, de a témában készült összehasonlító elemzés szerint más országokban sokkal népszerűbb a módszer.

A petevezeték elköttetését az Egyesült Államokban például több nő választja, mint más országokban. Tablettával a férjezett amerikai nők 16%-a védekezik, ez az arány Angliában 29, míg Hollandiában és Franciaországban pedig már majdnem 40%. A jelentés készítője, William Mosher rámutat, hogy az arány ezzel együtt nem csak a férjezett nőkre igaz, hanem minden nőre.

A kutatók egyúttal felhívja a figyelmet, hogy a nemzetközi összehasonlítás nem könnyű feladat, mivel sok országból csak a férjezett asszonyokra vonatkozó felmérések eredményei állnak rendelkezésre. Az amerikai adatokat ettől függetlenül 7300 gyermekszülésre alkalmas nővel készített interjú során gyűjtötték. Ezeket a számokat később nyolc fejlett ország, köztük Portugália, Franciaország, Belgium és Hollandia – adataival vetették össze, így kapták azt az eredményt, hogy az összes megkérdezett nő 17%-a tablettát szed, és legalább ennyi vallotta azt, hogy sterilizáltatta magát.

Mosher arra is rámutatott, hogy az új módszerek ellenére az elmúlt évtizedekben stabilan tartja magát ez a két védekezési forma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik