Élet-Stílus

Alvászavarral küzd minden harmadik magyar

Az álmatlanságnak meglehetősen kellemetlen következményei vannak, például az ingerlékenység, a feszültség, szakemberek segítségével azonban megelőzhetők a szövődmények.

Ha sokáig nem veszünk tudomást szervezetünk alvásigényéről, akkor az agyi károsodást kockáztatjuk, ehhez vezet ugyanis az alváshiányos életmód. Magyarországon minden harmadik felnőtt ember szenved attól, hogy nehezen alszik el, vagy képtelen végigaludni az éjszakát. Ez azért súlyos tény, mert az alváshiány következményei rontják az életminőséget, súlyos esetben pedig halálhoz vezethetnek.

A kóros álmatlanság többek között felelős lehet a magasabb éjszakai vérnyomásért, ami hosszútávon a szívet károsítja, egy francia felmérés pedig arra mutat rá, hogy a kevés alvás vezethet a járványos méreteket öltő elhízáshoz is. Az alvászavarokat már az első pillanattól érdemes kivizsgálni és kezeltetni, hiszen az alvás nem csak a pihenésben, regenerálódásban játszik óriási szerepet, hanem az energiatárolás és emlékezés folyamatában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik