Élet-Stílus

Fatorexia: megnevezték az új testképzavart

Az anorexiáról már szinte mindenki tud, azt viszont csak kevesen, hogy a betegségnek létezik az ellentéte is. Fatorexiás az, aki annak ellenére karcsúnak látja magát, hogy elhízott.

Sara Bird, egy 44 éves, kétgyermekes üzletasszony hívta fel a nyilvánosság figyelmét a legújabb testképzavarra. A nő 5 évvel ezelőttig ugyanis abban a hitben volt, hogy karcsú, hogy keveset eszik, miközben szinte az egész napot végignassolta eközben pedig súlyosan elhízott. Sara állítása szerint akkor szembesült a riasztó helyzettel, amikor egy orvosi vizsgálat során ráállították a mérlegre. Akkor 107 kilós volt, de Sara csak 80-nak érezte magát.

A szakértők szerint a fatorexia tulajdonképpen ugyanolyan testképzavar, mint az anorexia, csak épp ellenkező irányban. Ám míg az anorexia esetében a csontsoványság adott esetben figyelmeztető tünet lehet, addig a fatorexiások esetében olykor évekig nem derül ki az, hogy az illető nincs tisztában a saját túlsúlyával. A betegség legfőbb veszélye az, hogy a magát vékonynak tartó beteg egy idő után elvesztheti kontrollt a súlya felett és olyan mértékben elhízhat, amivel már komolyan kockáztatja az egészségét, sőt az életét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik